Élet-Stílus

Blogokat elemez a Pentagon

Az Egyesült Államok Légiereje (US Air Force) tanulmányozni akarja, hogy különböző napszakokban és időpontokban melyek a legérdekesebb, legolvasottabb témák az online naplókban.

Az amerikai légierő külön kutatóprogramot hozott létre a blogok tanulmányozására. Az így szerzett tapasztalatokat később a terrorizmus elleni harcban használnák fel. A támogatók szerint a projekt keretében láthatóvá válnának egyébként rejtve maradó részletek, lehetővé válik egy blog tartalmának automatikus feltérképezése, felépítése, és a blogoszférában használt linkminták. A cél annak kiderítése, hogy egy adott napszakban vagy órában melyik téma vonzza a legtöbb érdeklődőt. Az amerikai légierő két kutatót, Brian Ulicnyt és Mieczyslaw M. Kokart bízta meg a program vezetésével. Mindkét szakember a fegyveres erőkhöz tartozó Versatile Information Systems kötelékében dolgozik, és 450 000 dolláros támogatást kaptak a projekt végigviteléhez.

A két kutató és társaik a blogokat a megjelenítés, betöltés gyorsasága; pontosságuk, olvasottságuk és megbízhatóságuk szerint fogják összegyűjteni, összehasonlítani és osztályozni. A program végső célja az, hogy a kész rendszer egyfajta online keresőként működjön, amelyben megtalálhatók a legolvasottabb, a legpontosabb információkat közlő és a leggyorsabban elérhető online naplók.

„A blogok világa azért érdekes, mert gyakran nem lehet megállapítani a bejegyzésekből, hogy mi volt az eredeti téma. A bejegyzések rövidek, tömörek” – nyilatkozta Brian Ulicny. A remények szerint a projektnek köszönhetően a jövőben még időben felderíthetőek lennének a különböző terroristacselekmények előkészítői, akik előszeretettel használják a blogokat, azonnali üzenetküldő programokat, fórumokat az egymással való kapcsolattartásra. „A katonai vezetők gyakran alábecsülik a web erejét, és el sem hiszik, milyen hatalmas információmennyiség gyűlhet a világhálón össze. A mi feladatunk, hogy egy olyan radart fejlesszünk ki az amerikai fegyveres erők számára, ami segít eligazodni nekik ezen a harcmezőn” – mondta Mieczyslaw M. Kokar.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik