Élet-Stílus

Operabotrány: a főzeneigazgató is tiltakozik a műsorterv ellen

Újabb operaházi vezető, ezúttal Kesselyák Gergely főzeneigazgató fordult levélben a dalszínház főigazgatójához, mert elfogadhatatlannak tartja a jövő szezon tervezetét; a napokban az elképzelés miatt Keveházi Gábor balettigazgató lemondásra szólította fel Hegyi Árpád Jutocsát.

“A tervezet számomra nem elfogadható, kérem álljon el tőle” – közölte Hegyi Árpád Jutocsához címzett, az MTI-hez hétfőn eljuttatott levelében Kesselyák Gergely. A főzeneigazgató az MTI-nek szintén hétfőn, magyarázatul azt mondta: nem ultimátumot kívánt megfogalmazni, levele nem a főigazgató személye ellen irányult.

Kesselyák Gergely múlt szombati keltezésű, Weimarban megfogalmazott írásában jelezte, hogy előző nap kapta kézhez a jövő szezonra vonatkozóan elkészített “B” verziót, amelyben 52 előadás elhagyásának terve szerepel, az Operaház így összesen 265 előadást tartana. Álláspontja szerint a pályázatukban leírt sarokszámokhoz kell ragaszkodniuk. Évi 310 előadást ígértek, 213 fős zenekarral, 170 fős kórussal, és 70 állandó magánénekessel számoltak; a spórolást más területeken látták megvalósíthatónak, például blokkrendszerrel és “évek óta nem használt munkaerők” leépítésével – emlékeztetett.

“Ehhez ragaszkodnunk kell, másként megrövidítjük a magyar operakultúrát, nem tudunk társulatot építeni és a Ház sem tudja társadalmi feladatait teljesíteni. Nem erre vállalkoztunk, nem erre pályáztunk és nem erre szerződtünk” – fogalmazott. Kesselyák Gergely azt írta: a fenntartónak meg kell értenie, hogy segítenie kell a modernizáció meggyorsításában, és ameddig annak megvalósítása – elsősorban a fenntartó hibájából – késlekedik, addig finanszíroznia kell a drágább működést.

A főzeneigazgató külföldről nyilatkozva az MTI-nek jelezte: egyelőre nem foglalkozik azzal, mi lesz, ha a főigazgató esetleg nem változtat a terven, és nem ultimátumokat szeretne küldeni, azt nézi, mit lehetne tenni a helyzet rendezésére. Kiemelte: nem arról van szó, hogy egy színház ne működhetne 260 előadással, működhet 120-szal is, de az Operaház nem egyszerűen csak egy színház; az egész magyar operakultúra felelőssége az intézményen és annak vezetőjén nyugszik. Hangsúlyozta, hogy levele nem Hegyi Árpád Jutocsa személye ellen szólt. “Szinetár úr távozása sem oldotta meg a helyzetet, nem vagyok benne biztos, ha itt az embereket cserélgetjük, akkor megoldódik a helyzet” – fogalmazott.

Kesselyák Gergely ugyanakkor kiemelte: a társulat azt várja el a mindenkori főigazgatótól, hogy a rábízott területért “erősen álljon ki”, a fenntartónak pedig fontos megértenie, hogy a bevezetett változások csak egy év múlva érvényesülnek. Mint jelezte, a helyzetről Bozóki András kulturális miniszterrel is szeretne beszélni

Kesselyák Gergely úgy fogalmazott: természetesen felmerül, milyen egyszerű lenne lemondani, de nem biztos, hogy távozása a társulat gondjait megoldaná. “Ha úgy látom, hogy a társulat életét megoldja az, hogy én lemondok (…), akkor nagyon szívesen” – fűzte hozzá.

A műsorterv kapcsán Keveházi Gábor, az Operaház balettigazgatója a napokban lemondásra szólította fel a főigazgatót, aki – szerinte – hozzá nem értő módon csökkentette a bemutatók és a balettek számát. A balettigazgató erről szóló, múlt pénteki levelét elküldte a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik