Élet-Stílus

München, a bajor gyöngyszem

admin
admin

2006. 05. 05. 18:01

Az impozáns nagyváros közkedveltségét talán annak is köszönheti, hogy ugyan megvan minden olyan adottsága, amely egy világvárosra jellemző, de bajor jellegét sem vesztette el.

Úton

Ha valaki repülővel szeretné megközelíteni a várost, naponta több járat közül is választhat. Az utazási idő mindössze másfél óra és a repteret metro köti össze a belvárossal. De mivel München nincs nagyon messze Magyarországtól kocsival is könnyen eljuthatunk oda: kényelmes tempóban egy napig sem tart. És mivel csodálatos környékeken fut keresztül az autópálya (is), akinek van ideje megállhat egy kicsit Linzben, Salzburgban vagy a Moonsee partján egy kellemes környezetben elköltött ebédre is! De vonattal is nagyon kényelmes az utazás: választhatjuk az éjszakai járatot, és akkor egy alvás alatt már a Bajor fővárosban is vagyunk, vagy pedig napközben, az Alpokban gyönyörködve utazhatunk.Bajorország Németország legnagyobb tartománya és hivatalosan 1919 óta önálló állam. Fővárosa a csaknem 1 300 000 lakosú München. A város tiszta és jól szervezett, de nem annyira steril, mint egy svájci város: pezsgő élet és széles palettáról összeválogatott kulturális programok várják az arra járót (és az ottlakót). A város tömegközlekedése nagyon jól szervezett és megbízhatóan pontos, de aki szeret kétkeréken közlekedni, az nyugodtan béreljen biciklit: egyszerű, biztonságos, az egészségnek is jót tesz… no meg vicces is.

A bajorok a mai napig büszkék a hagyományaikra és ragaszkodnak is hozzájuk: nyelvük ugyan német, de szinte alig érthető, ha az ember nem szokott hozzá a bajor tájszóláshoz. A dirndlit és a läderhosét főként ünnepi alkalmakkor viselik, de néha csak a móka kedvéért is felöltik… csakúgy, mint a skótok a kiltet. A bajorok vidámak és mulatságkedvelők: ennek megtapasztalásához nem is kell nagyon más, mint kiülni egy sörözőbe vagy ellátogatni az egyik városi parkba.

Minden kétséget kizáróan München egyik legélvezetesebb ajándéka: a parkjai. No meg amit “bennük” árulnak: a különböző színekben és ízekben kapható habos sörei és a zsírtól és fűszerektől csöpögő, de annál ízletesebb kolbászai. A városi élet egyik jellegzetessége, hogy amint egy kicsit kitavaszodik (a hosszú és kemény tél után) máris mindenki a szabadba nyomul fűben ülni… majd aztán ott is marad az őszi hidegek beálltáig. A nagyváros közepén található csöndes és mégis vidám zöldterületek mindenképpen kipróbálandók! Innen aztán lehet programot szervezni a nap további részére: múzeumba, focivébére, vásárolni, kolbászozni és kolbászolni… kinek éppen mihez van kedve.

A város szíve: a főtér és a piac

München nagyobb része az Isar folyó bal partján fekszik: hét híd vezet át rajta és érdemes egy kellemes estén némelyiken átsétálni. Münchent leginkább a széles utcák, terek és parkok jellemzik. A belváros szívének a Marienplatz számít, amelyet a szerényebb régi és az impozáns új városháza díszít. Tornyában Glockenspiel (harangjáték) ücsörög, s így a színes, majdnem emberméretű szobrocskák harangzúgásra járnak körbe- körbe napjában háromszor: délelőtt 11, 12 és délután 5 órakor hallgathatjuk meg a 24 zenedarab egyikét. Este 9 órakor pedig az éjjeli takarodót fúvó őr és egy angyal bújik elő a tornyokból nyugodalmas pihenést kívánva a városlakóknak. Bár az órajáték nyaranta hatalmas turista hordákat gyűjt maga köré, kedvessége miatt szerintem még így is érdemes rászánni egy sétát.

A Marienplatz már a város megalapítása óta központi szerepet játszik München életében. 1157 és 1801 között minden nap itt talákoztak a városvezetők, a kereskedők, no meg persze a lakosok: só, bor, gabona, hal és sok más finomság cserélt itt gazdát. 1807 óta a Viktualienmarkt ad helyet a piacnak, ahol manapság már csak napi élelmiszereket lehet kapni, de kedves kávézóinak, sörözőinek és éttermeinek köszönhetően még most is közkedvelt találkozóhelye a münchenieknek. Telente a farsang központja, nyaranta pedig a sörözni vágyók egyik kedvenc helye. A jól megtermett bajor csapláros nők kezenként akár 5 korsó sört is felszolgálnak mosollyal az arcukon és kibuggyanó cicikkel a dekoltázsukban.

Néhány adat pár szóban – München

• Az Isar folyó partjain terül el a Bajor Alpok lábánál

• Németország harmadik legnagyobb városa

• 1,3 millió lakos, a vonzáskörzetben élőkkel együtt 2,6 millió

• Európa egyik leggazdagabb- és Németország leggazdagabb városa

• Szlogenje: “München szeret téged!”

• Címere: egy szerzetes, a Münchner Kindl, avagy a müncheni gyerek

• XVI. Benedict római katolikus pápa – született Joseph Ratzinger – a München-Freisingi érsekségben lett pappá avatva (1951). Később itt végzett érseki funkciókat (1977-1982)Shopping, shopping és shopping

Az, hogy München “tiszta-rendes” város valószínűleg leginkább annak köszönhető, hogy a bajor főváros Németország leggazdagabb városa. Ez az ottani lakosok öltözködésén is jól tükröződik: sokat adnak a jó megjelenésre. A Marienplatzról induló Kaufingerstrasse (és közvetlen vonzáskörzete) a város híres bevásárlóutcája: itt biztos, hogy minden nagy márkaboltra rálelünk. De vigyázat: az árak elég borsosak. Ám a sétálóutca nem csak vásárlásra jó, számos pompás épületet és kellemes szórakozóhelyet találunk itt. Ha csak egy szép sétára vágyunk, akkor sem fogunk csalódni benne.

És ha már ebben a körzetben járunk, feltétlen érdemes megemlíteni München leghíresebb sörözőjét, a Hofbräuhausot, ahol 1592 óta érlelik a sört (a gyár helyhiány miatt mára máshová költözött). Az évek során valóságos intézménnyé nőtt szórakozóhely fogadóra, pincehelyiségre és kerthelyiségre tagozódik és napi 10 ezer liter sört árusít. (Nyitva minden nap 9-23.30 óra között)

München történelmi belvárosát három kapu határolja: az Isartor, a Sendlingertor és a Karlstor (illetve az annak a helyén díszelgő obeliszk). A kapukon belül terül el a régi városrész.

Templom: kilátással

A Frauenkirche, avagy a Mi Asszonyunk temploma (épült: 1468-88) a Müncheni érsekség székesegyháza és a belváros egyik legérdekesebb épülete: két ikertornyát két hagyma formájú rézkupola fedi. Eredetileg nem rézsisakok fedték volna a templomot, hanem a kölni dóméhoz hasonló, mennyek felé kívánkozó süvegek. De mivel az építtetők idő előtt kifogytak a forrásokból, a „korona” csak később került fel az épületre… és valahogy hagyma lett belőle.

A hagyományostól eltérő, érdekes építmény azóta München egyik szimbóluma. Érdemes felkúszni a Péter-torony csúcsába vezető véget nem érő lépcsősoron is: fantasztikus kilátás nyílik a városra és tiszta időben az Alpokig is ellátni. (A 99 méter magas tornyok 2004 óta a városban építhető legmagasabb pontot is jelentik.)

A város múltja

A város történelme 1158-ra, Oroszlán Henrik uralmára datálható vissza, aki a Munichen nevű, Benedek-rendi szerzetesek kis településére építtette a várost. Ám igazából csak 1806-tól kezd az Isar folyó partján nyugvó város gyors ütemben fejlődni: Bajorország királyság lesz és München evvel a fővárosa. Majd később helyet ad az érseki székhelynek is (1821). A legnagyobb átalakuláson I. Lajos uralma alatt megy át (1825-48): a német művészet központjává válik és egyeteme is alapul.

1871-ben megalakul az egységes Németország és Münchenből igazi városhatalom lesz: ebben az időszakban készül el az első vasútvonal, forgalomba helyezik a villamost, bevezetik az elektromosságot és a világon először itt mutatják be az első TV-készüléket (a Német Nemzeti Múzeumban látható). Rohamos fejlődésével a legjobb agyakat szívja magához; itt dolgozik Georg Ohm, Carl von Linde, Rudolf Diesel, Wilhelm Conrad Röntgen, Alois Alzheimer … és a fiatal Albert Einstein is itt járt általános iskolába.

De nemcsak a reál beállítottságú kiválóságok gyülekeznek ebben a dél-bajor városban, hanem a művészet legtehetségesebb képviselői is. Itt tevékenykedik: Henrik Ibsen, Richard Wagner és Richard Strauss is. A XX.század elejére már igazi művészeti központ München, a schwabingi bohém városrészben alkot a Blaue Reiter (Kék Lovag) expresszionista csoport, Paul Klee, Wassily Kandinsky és Rainer Maria Rilke (stb) is.

Szennyes történelem

Az I. világháborút követően III. Lajos király elmenekül Münchenből és a kommunisták veszik át a hatalmat (1919). A röpke életű Bajor Szovjet Köztársaságnak még Lenin is gratuláló telegrammot küld (néhány évig ő is München lakosa volt). Ám a szovjetek brutálisan elbuknak és helyettük Hitler próbálja meg átvenni a hatalmat. Nagy párszervezkedésbe kezd és egy sörözőben megkísérel puccsot végrehajtani (Sörpuccs-1923), ám a Weimari Köztársaság ellenáll. Hitlert letartóztatják, pártját betiltják. Tíz évre volt szükség ahhoz, hogy a Náci Párt ismét erőre kapjon és hatalmat szerezzen. München a mozgalom központja és fővárosa lesz (Hauptstadt der Bewegung). A Königsplatz környékén még napjainkban is sok olyan épület áll, amely a Führernek épült.

1938-ban Münchenben írják alá azt a hírhedt egyezményt amely Csehszlovákia német ajkú területeinek megszállását engedélyezi. A nagyhatalmak így próbálják Európa békéjét megvenni Hitlertől. 1939-ben Európa majdnem megmenekül a népirtástól: egy orgyilkos Hitler életére tör, de kísérlete sajnos hamvába holt. És kitör a II. vlágháború…

München Welcome Card


Ingyenes utazás a tömegközlekedési eszközön valamint kedvezményes belépőt sokhelyre (néhol 50 % is). Egy személyre vagy max. 5 személyre együt-tesen (Partner Kártya). Megvásárolható: repülőtéren, főpályaudvaron, Marienplatz turista információjánál, Interneten… és ahol a München Welcome Card matrica ki van ragasztva.

Sportok – játékok

1972-ben itt kerültek megrendezésre az Olimpiai Játékok. De legtöbben sajnos nem a béke eszméit hirdető játékokra emlékezünk a Müncheni Olimpiáról hanem egy terrortámadásra. Izraeli atlétákat ejt rabul egy palesztin terrorista csoport és a német mentőkommandó szabadítási akciója folytán az izraeli atléták, öt terrorista és egy rendőr veszti életét.

Az 1974-es futball-vb jónéhány játéka itt folyt: a legendás Németország-Hollandia döntőt is itt játszótták. És idén nyáron júliusban visszatér a foci-vb: itt lesz a megnyitó, majd az első lejátszott meccs is: Németország-Costa Rica. A játékok azonban nem a „régi” olimpiai stadionban kerülnek lebonyolításra hanem a város hipermodern stadionjában, az Allianz Arénában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.