Élet-Stílus

München, a bajor gyöngyszem

Az impozáns nagyváros közkedveltségét talán annak is köszönheti, hogy ugyan megvan minden olyan adottsága, amely egy világvárosra jellemző, de bajor jellegét sem vesztette el.

Úton

Ha valaki repülővel szeretné megközelíteni a várost, naponta több járat közül is választhat. Az utazási idő mindössze másfél óra és a repteret metro köti össze a belvárossal. De mivel München nincs nagyon messze Magyarországtól kocsival is könnyen eljuthatunk oda: kényelmes tempóban egy napig sem tart. És mivel csodálatos környékeken fut keresztül az autópálya (is), akinek van ideje megállhat egy kicsit Linzben, Salzburgban vagy a Moonsee partján egy kellemes környezetben elköltött ebédre is! De vonattal is nagyon kényelmes az utazás: választhatjuk az éjszakai járatot, és akkor egy alvás alatt már a Bajor fővárosban is vagyunk, vagy pedig napközben, az Alpokban gyönyörködve utazhatunk.



Bajorország Németország legnagyobb tartománya és hivatalosan 1919 óta önálló állam. Fővárosa a csaknem 1 300 000 lakosú München. A város tiszta és jól szervezett, de nem annyira steril, mint egy svájci város: pezsgő élet és széles palettáról összeválogatott kulturális programok várják az arra járót (és az ottlakót). A város tömegközlekedése nagyon jól szervezett és megbízhatóan pontos, de aki szeret kétkeréken közlekedni, az nyugodtan béreljen biciklit: egyszerű, biztonságos, az egészségnek is jót tesz… no meg vicces is.

A bajorok a mai napig büszkék a hagyományaikra és ragaszkodnak is hozzájuk: nyelvük ugyan német, de szinte alig érthető, ha az ember nem szokott hozzá a bajor tájszóláshoz. A dirndlit és a läderhosét főként ünnepi alkalmakkor viselik, de néha csak a móka kedvéért is felöltik… csakúgy, mint a skótok a kiltet. A bajorok vidámak és mulatságkedvelők: ennek megtapasztalásához nem is kell nagyon más, mint kiülni egy sörözőbe vagy ellátogatni az egyik városi parkba.

Minden kétséget kizáróan München egyik legélvezetesebb ajándéka: a parkjai. No meg amit “bennük” árulnak: a különböző színekben és ízekben kapható habos sörei és a zsírtól és fűszerektől csöpögő, de annál ízletesebb kolbászai. A városi élet egyik jellegzetessége, hogy amint egy kicsit kitavaszodik (a hosszú és kemény tél után) máris mindenki a szabadba nyomul fűben ülni… majd aztán ott is marad az őszi hidegek beálltáig. A nagyváros közepén található csöndes és mégis vidám zöldterületek mindenképpen kipróbálandók! Innen aztán lehet programot szervezni a nap további részére: múzeumba, focivébére, vásárolni, kolbászozni és kolbászolni… kinek éppen mihez van kedve.

A város szíve: a főtér és a piac

München nagyobb része az Isar folyó bal partján fekszik: hét híd vezet át rajta és érdemes egy kellemes estén némelyiken átsétálni. Münchent leginkább a széles utcák, terek és parkok jellemzik. A belváros szívének a Marienplatz számít, amelyet a szerényebb régi és az impozáns új városháza díszít. Tornyában Glockenspiel (harangjáték) ücsörög, s így a színes, majdnem emberméretű szobrocskák harangzúgásra járnak körbe- körbe napjában háromszor: délelőtt 11, 12 és délután 5 órakor hallgathatjuk meg a 24 zenedarab egyikét. Este 9 órakor pedig az éjjeli takarodót fúvó őr és egy angyal bújik elő a tornyokból nyugodalmas pihenést kívánva a városlakóknak. Bár az órajáték nyaranta hatalmas turista hordákat gyűjt maga köré, kedvessége miatt szerintem még így is érdemes rászánni egy sétát.

A Marienplatz már a város megalapítása óta központi szerepet játszik München életében. 1157 és 1801 között minden nap itt talákoztak a városvezetők, a kereskedők, no meg persze a lakosok: só, bor, gabona, hal és sok más finomság cserélt itt gazdát. 1807 óta a Viktualienmarkt ad helyet a piacnak, ahol manapság már csak napi élelmiszereket lehet kapni, de kedves kávézóinak, sörözőinek és éttermeinek köszönhetően még most is közkedvelt találkozóhelye a münchenieknek. Telente a farsang központja, nyaranta pedig a sörözni vágyók egyik kedvenc helye. A jól megtermett bajor csapláros nők kezenként akár 5 korsó sört is felszolgálnak mosollyal az arcukon és kibuggyanó cicikkel a dekoltázsukban.

Néhány adat pár szóban – München

• Az Isar folyó partjain terül el a Bajor Alpok lábánál

• Németország harmadik legnagyobb városa

• 1,3 millió lakos, a vonzáskörzetben élőkkel együtt 2,6 millió

• Európa egyik leggazdagabb- és Németország leggazdagabb városa

• Szlogenje: “München szeret téged!”

• Címere: egy szerzetes, a Münchner Kindl, avagy a müncheni gyerek

• XVI. Benedict római katolikus pápa – született Joseph Ratzinger – a München-Freisingi érsekségben lett pappá avatva (1951). Később itt végzett érseki funkciókat (1977-1982)



Shopping, shopping és shopping

Az, hogy München “tiszta-rendes” város valószínűleg leginkább annak köszönhető, hogy a bajor főváros Németország leggazdagabb városa. Ez az ottani lakosok öltözködésén is jól tükröződik: sokat adnak a jó megjelenésre. A Marienplatzról induló Kaufingerstrasse (és közvetlen vonzáskörzete) a város híres bevásárlóutcája: itt biztos, hogy minden nagy márkaboltra rálelünk. De vigyázat: az árak elég borsosak. Ám a sétálóutca nem csak vásárlásra jó, számos pompás épületet és kellemes szórakozóhelyet találunk itt. Ha csak egy szép sétára vágyunk, akkor sem fogunk csalódni benne.

És ha már ebben a körzetben járunk, feltétlen érdemes megemlíteni München leghíresebb sörözőjét, a Hofbräuhausot, ahol 1592 óta érlelik a sört (a gyár helyhiány miatt mára máshová költözött). Az évek során valóságos intézménnyé nőtt szórakozóhely fogadóra, pincehelyiségre és kerthelyiségre tagozódik és napi 10 ezer liter sört árusít. (Nyitva minden nap 9-23.30 óra között)

München történelmi belvárosát három kapu határolja: az Isartor, a Sendlingertor és a Karlstor (illetve az annak a helyén díszelgő obeliszk). A kapukon belül terül el a régi városrész.

Templom: kilátással

A Frauenkirche, avagy a Mi Asszonyunk temploma (épült: 1468-88) a Müncheni érsekség székesegyháza és a belváros egyik legérdekesebb épülete: két ikertornyát két hagyma formájú rézkupola fedi. Eredetileg nem rézsisakok fedték volna a templomot, hanem a kölni dóméhoz hasonló, mennyek felé kívánkozó süvegek. De mivel az építtetők idő előtt kifogytak a forrásokból, a „korona” csak később került fel az épületre… és valahogy hagyma lett belőle.

A hagyományostól eltérő, érdekes építmény azóta München egyik szimbóluma. Érdemes felkúszni a Péter-torony csúcsába vezető véget nem érő lépcsősoron is: fantasztikus kilátás nyílik a városra és tiszta időben az Alpokig is ellátni. (A 99 méter magas tornyok 2004 óta a városban építhető legmagasabb pontot is jelentik.)

A város múltja

A város történelme 1158-ra, Oroszlán Henrik uralmára datálható vissza, aki a Munichen nevű, Benedek-rendi szerzetesek kis településére építtette a várost. Ám igazából csak 1806-tól kezd az Isar folyó partján nyugvó város gyors ütemben fejlődni: Bajorország királyság lesz és München evvel a fővárosa. Majd később helyet ad az érseki székhelynek is (1821). A legnagyobb átalakuláson I. Lajos uralma alatt megy át (1825-48): a német művészet központjává válik és egyeteme is alapul.

1871-ben megalakul az egységes Németország és Münchenből igazi városhatalom lesz: ebben az időszakban készül el az első vasútvonal, forgalomba helyezik a villamost, bevezetik az elektromosságot és a világon először itt mutatják be az első TV-készüléket (a Német Nemzeti Múzeumban látható). Rohamos fejlődésével a legjobb agyakat szívja magához; itt dolgozik Georg Ohm, Carl von Linde, Rudolf Diesel, Wilhelm Conrad Röntgen, Alois Alzheimer … és a fiatal Albert Einstein is itt járt általános iskolába.

De nemcsak a reál beállítottságú kiválóságok gyülekeznek ebben a dél-bajor városban, hanem a művészet legtehetségesebb képviselői is. Itt tevékenykedik: Henrik Ibsen, Richard Wagner és Richard Strauss is. A XX.század elejére már igazi művészeti központ München, a schwabingi bohém városrészben alkot a Blaue Reiter (Kék Lovag) expresszionista csoport, Paul Klee, Wassily Kandinsky és Rainer Maria Rilke (stb) is.

Szennyes történelem

Az I. világháborút követően III. Lajos király elmenekül Münchenből és a kommunisták veszik át a hatalmat (1919). A röpke életű Bajor Szovjet Köztársaságnak még Lenin is gratuláló telegrammot küld (néhány évig ő is München lakosa volt). Ám a szovjetek brutálisan elbuknak és helyettük Hitler próbálja meg átvenni a hatalmat. Nagy párszervezkedésbe kezd és egy sörözőben megkísérel puccsot végrehajtani (Sörpuccs-1923), ám a Weimari Köztársaság ellenáll. Hitlert letartóztatják, pártját betiltják. Tíz évre volt szükség ahhoz, hogy a Náci Párt ismét erőre kapjon és hatalmat szerezzen. München a mozgalom központja és fővárosa lesz (Hauptstadt der Bewegung). A Königsplatz környékén még napjainkban is sok olyan épület áll, amely a Führernek épült.

1938-ban Münchenben írják alá azt a hírhedt egyezményt amely Csehszlovákia német ajkú területeinek megszállását engedélyezi. A nagyhatalmak így próbálják Európa békéjét megvenni Hitlertől. 1939-ben Európa majdnem megmenekül a népirtástól: egy orgyilkos Hitler életére tör, de kísérlete sajnos hamvába holt. És kitör a II. vlágháború…

München Welcome Card


Ingyenes utazás a tömegközlekedési eszközön valamint kedvezményes belépőt sokhelyre (néhol 50 % is). Egy személyre vagy max. 5 személyre együt-tesen (Partner Kártya). Megvásárolható: repülőtéren, főpályaudvaron, Marienplatz turista információjánál, Interneten… és ahol a München Welcome Card matrica ki van ragasztva.

Sportok – játékok

1972-ben itt kerültek megrendezésre az Olimpiai Játékok. De legtöbben sajnos nem a béke eszméit hirdető játékokra emlékezünk a Müncheni Olimpiáról hanem egy terrortámadásra. Izraeli atlétákat ejt rabul egy palesztin terrorista csoport és a német mentőkommandó szabadítási akciója folytán az izraeli atléták, öt terrorista és egy rendőr veszti életét.

Az 1974-es futball-vb jónéhány játéka itt folyt: a legendás Németország-Hollandia döntőt is itt játszótták. És idén nyáron júliusban visszatér a foci-vb: itt lesz a megnyitó, majd az első lejátszott meccs is: Németország-Costa Rica. A játékok azonban nem a „régi” olimpiai stadionban kerülnek lebonyolításra hanem a város hipermodern stadionjában, az Allianz Arénában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik