Élet-Stílus

Rekord számú jelölt az idei Nobel-békedíjra

A díj több mint százéves történetében a tavalyi 199-es rekord után idén is rekordszámú jelöltet neveztek be a Nobel-békedíjra.

A 191 jelölt között 168 személy és 23 szervezet található. A Nobel-díjak közül csak a békedíjra lehet szervezetet is jelölni.

Bár az öttagú szervezőbizottság nem hozta nyilvánosságra az idei jelöltek listáját, annyi mégis kiszivárgott, hogy a politikai szférából Colin Powell volt amerikai külügyminiszter, a közéleti szereplők közül pedig Bob Geldof, a Live8 egyik szervezője, valamint Bono a szegénység elleni kampánya révén szintén bekerült a jelöltek közé. Az ajánlásokat február 1-ig kellett elküldeni az oslói bizottságnak.

Nobel-békedíj 1901 óta

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem az alapító hazájában Svédország adnak át, hanem Norvégiában. Ez annak köszönhető, hogy a díj alapításakor a két ország még perszonálunióban volt egymással, Alfred Nobel viszont úgy végrendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda. Ez a hagyomány a két ország függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat a norvég parlament (Storting) által kijelölt ötfős bizottság ítéli oda, de kikérik külső szakértők véleményét is.

Az első Nobel-békedíjat 1901-ben Henri Dunant és Frédéric Passy, a Nemzetközi Vöröskereszt alapítói kapták. A leggyakoribb kitüntetett tevékenységek: béketárgyalások előmozdítása, leszerelési tárgyalások, emberi jogokért való küzdelem.

Két évvel ezelőtt, 2004-ben a világ nagy meglepődéssel fogadta a bizottság döntését, ugyanis a díjat Wangari Maathai kenyai környezetvédő és politikusnak, a” Zöld öv mozgalom” megalapítójának ítélték. A döntést Ole Danbolt Mjoes, a Nobel-bizottság elnöke azzal indokolta, hogy új dimenziót kívántak adni a béke értelmezésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik