Élet-Stílus

Járványokat is okozhat a pénz

Német és amerikai fizikusok egy internetes játék adatait megfigyelve felismerték, hogy a járványok terjedésének útja megjósolható, ha a pénz útját követik.

A fertőző betegségek okozhatnak kis területre kiterjedő időszakos helyi járványt (endémia), illetve nagyobb méretű, akár egész országokat, földrészeket, sőt, az egész világot érintő megbetegedéshullámot (pandémia).

A kórokozó terjedése attól függ, hogy hordozója – ember vagy állat – merre mozog, kikkel érintkezik. Régebben sok betegség csak egy-egy területre korlátozódott, az ott élőket fenyegette. Ma, amikor rövidebb-hosszabb utazások igen rövid idő alatt megtehetők, az ilyen helyi kórokozók is könnyedén hurcolhatók az egyes földrajzi területek között.

Ahhoz, hogy egy esetleges igen súlyos fertőző járvány kivédésére, megelőzésére vagy kezelésére felkészüljünk, tudni, vagy legalábbis sejteni kell, hogy várható-e, hogy a mi lakóhelyünket is eléri, és ha igen, mikor, milyen mértékben.

Ehhez azonban tudni kellene, hogy az egyes emberek mikor merre utaznak – és itt nemcsak a nagyobb, külföldi kiruccanásokról van szó, hanem az egy országon belüli egyes városok közötti utazgatásról is. Személyiségi jogi okokból ez értelemszerűen nem kivitelezhető, az embereket nem lehet nyomkövetővel ellátni.

Erre csörög…

Ha az emberé nem is, a pénz útja mégiscsak követhető! Márpedig amerre megy az ember, arra megy a pénze is. A www.wheresgeorge.com internetes oldal készítői eredetileg játéknak szánták. Itt ugyanis bárki regisztrálhat – sorszám alapján – bármilyen címletű dollárbankjegyeket, majd lehetősége nyílik, hogy kövesse a regisztrált bankók útját.

A göttingeni Max Planck Intézet kutatói és a Kalifornia Egyetem egy fizikusa a játékot megfigyelve rájöttek: a pénz útjából messzemenő következtetések vonhatók le. A pénz, és ennek megfelelően alkalmi tulajdonosaik is, ugyanis matematikai szabályszerűségeknek megfelelően vándorol.

Ez a szabályszerűség alkalmazható nagy valószínűséggel a járványos fertőző betegségek terjedésére is, hiszen az, aki a pénzt viszi, viheti a kiindulási helyén dúló mikroorganizmusokat is. Így az esetleges világméretű járványok esetén fel lehet készülni a betegség érkezésére, főleg ha a játékot más pénznemekre (például euró) is kiterjesztik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik