Élet-Stílus

Környezetvédelmi projektek kerülhetnek veszélybe

Az EU költségvetéséből, ha a jelenlegi megállapodás véglegessé válik, kevesebb pénz jut a nagy uniós projektekre, például a környezetvédelemre – mondta Olajos Péter, az MDF európai parlamenti képviselője csütörtökön az MTI-nek.

A képviselő felidézte: az Európai Tanács ugyan megegyezett a költségvetésről, de a büdzsé véglegesítésében még az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is lesz mondanivalója.

Nekünk mindenféleképpen érdekünk, hogy ez az összeg nagyobb legyen. Magyarországon nagyon sok szó esett a közvetlen kifizetések, strukturális, kohéziós alapok alakulásáról – tette hozzá a politikus –, de nem is ezek sínylették meg a visszalépést, hanem a központi nagy EU-s projektek, olyanok, mint például a Natura2000 környezetvédelmi program. Magyarország 21 százaléka ugyanis Natura2000 területnek számít, márpedig ezekre a természetvédelmi területekre uniós pénzt kapna az ország – tette hozzá az Európai Néppárt frakciójában helyet foglaló képviselő. Hozzátette: ha a jelenlegi költségvetési tervezet véglegessé válik, erre a célra kisebb összeg jutna a korábban tervezettnél.

A képviselő kifogásolta, hogy még nem készült el az ország energiastratégiája. Eltelt a 2005-ös év, s a kormányzati ígéretek ellenére továbbra sincs az országnak energiastratégiája, nincs fenntartható fejődési stratégiája, pedig ezt megköveteli az EU – mutatott rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik