Élet-Stílus

Nem díjazták a Sorstalanságot Berlinben

Michael Haneke osztrák filmrendező Caché (Rejtve) című filmje nyerte az Európai Filmakadémia fődíját, ezt az alkotást minősítették az idei év legjobb európai filmjének. Az Európai Filmakadémia díjait, "az európai Oscarokat" szombaton este osztották ki Berlinben, immár 18. alkalommal.

Haneke az irodalmi Nobel-díjas Elfriede Jelinek regényéből, A zongoratanárnőből készült filmjével vált igazán ismertté. Berlinben most díjazott filmje francia-osztrák-német-olasz koprodukcióban készült és Algéria feldolgozatlan francia gyarmati múltjával foglalkozik. Haneke filmjével más kategóriákban is gyűjtött be díjakat: Haneke lett a legjobb rendező, filmjének férfi főszereplője, a francia Daniel Auteuil a legjobb európai filmszínész, díjat kapott a vágás és az európai filmkritikusok elismerését is learatta a Caché.

Jelölt volt a legjobb operatőri munkáért járó díjra Pados Gyula, a Kertész Imre regényéből készült Sorstalanság (rendező: Koltai Lajos) operatőre és a Sorstalanság zenéjének szerzője, Ennio Morricone is, de ezeket a díjakat a német Franz Lustig (Don’t Come Knocking), illetve a Hotel Ruanda zenéjének szerzőpárosa, Rupert Gregson-Williams és Andrea Guerra kapta.

A legjobb női főszereplő díját a német Julia Jentsch nyerte el Sophie Scholl alakjának megformálásáért. Jentsch a második világháborús müncheni ellenálló csoport vezéralakjának szerepét Marc Rothemund filmjében játszotta el (Sophie Scholl – Die letzten Tage, Sophie Scholl – Az utolsó napok).
Életműdíjat kapott a James Bond-szerepekkel összenőtt Sean Connery és Maurice Jarre francia zeneszerző.

“Európai felfedezett”, azaz Fassbinder-díjas lett a dán Jakob Thuesen (Anklaget), legjobb rövidfilmes az ír Ken Wardrop (Undressing My Mother), a legjobb díszlettervezői-berendezői munkát Aline Bonetto nyújtotta (Un long dimanche de fiancailles – Hosszú jegyesség).

A legjobb nem európai film díját, a Screen International szakkiadvány díját az amerikai George Clooney vihette haza (Good Night, And Good Luck).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik