Élet-Stílus

Ezerszeresére ugrottak a madárinfluenza-bejelentések

Jelentősen nőtt az Országos Állategészségügyi Intézethez (OÁI) beérkezett lakossági bejelentések száma a magyarországi madárinfluenza-pánik nyomán. Eddig valamennyi vizsgálat negatív eredményt hozott – írja a Világgazdaság.

Az évi egy-két esettel szemben az utóbbi hetekben 1203 lakossági bejelentés érkezett az Országos Állategészségügyi Intézethez (OÁI) a magyarországi madárinfluenza-pánik nyomán – mondta Tekes Lajos, a szervezet igazgatója. Az állampolgárok kivétel nélkül vadon élő madaraknál gyanítottak madárinfluenzás megbetegedéseket. A házi baromfiállományokat tartó termelőktől mostanáig csak három-négy jelzés érkezett.

Az igazgató tájékoztatása szerint az intézet minden bejelentett madarat megvizsgál, de az influenzavírust eddig egyetlen esetben sem mutatták ki. Ugyancsak negatív eredményt hoztak azok a megelőző és tájékozódó jellegű monitoringvizsgálatok is, amelyeket máig 1321 háziszárnyas- és 158 vadmadármintán végeztek el az EU elvárásai szerint. Az intézet december 31-ig a házi baromfiállományokban összesen 8 ezer vér-, a befogott vadmadaraknál pedig 2 ezer úgynevezett tamponmintát ellenőriz majd.

Az OÁI a vizsgálatokra egyelőre 12 millió forintot kapott az agrártárcától, de szükség esetén ennél többet is felhasználhatna. Az országban az intézet egyedüliként végzi a madárinfluenzával kapcsolatos ellenőrzéseket. Tekes Lajos elmondta: a múlt pénteken megszületett uniós állásfoglalás lehetőséget ad arra, hogy a vizsgálatokat – a vadon élő madarak esetében – gyorsítani lehessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik