Élet-Stílus

Magyarország is tiltólistára tette a román húst

Magyarország és Lengyelország is elrendelte - Ausztriához hasonlóan - az importtilalmat a Romániából származó húsra, élőállatra és tollra. Ma összeül a madárinfluenza megelőzésére alakult bizottság.

Kormánystratégia



A kormánynak megvan az akcióterve a madárinfluenza esetére – hangsúlyozta Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium politikai államtitkára hétfőn reggel egy televíziós műsorban. “Ez nem az a vírus, amely átterjed állatról emberre – mutatott rá az egészségügyi tárca államtitkára a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában annak kapcsán, hogy Romániában a hét végén madárinfluenza-gyanús eseteket találtak. Vojnik Mária nyilatkozatában higgadtságra intett mindenkit.

Süth Miklós országos főállatorvos elmondta: a Romániával szomszédos magyar megyék főállatorvosait telefonon értesítették még pénteken este, hogy minden állati eredetű terméket – élőállatot, vágott húst és tollat -, amely Románia felől érkezik, meg kell állítani. Szombaton reggel beszélt a lengyel főállatorvossal, aki kérte, Magyarország ne engedjen be az Európai Unió területére baromfiterméket Románia felől – tette hozzá.

A magyar hatóságoknak információjuk volt arról, hogy Hollandiába és Ausztriába tartana ilyen szállítmány, de ezeknek a célországoknak a főállatorvosai is azt kérték Magyarországtól, hogy ne engedje be az esetleg fertőzést közvetítő baromfitermékeket az unió területére.

Így Ausztriához és Lengyelországhoz hasonlóan Magyarország is importtilalmat vezetett be a Romániából származó baromfihúsra, élőállatra, vágott állati testre és termékre, ide értve a tollat is – mondta. A főállatorvos pénteken este sms-ben kapott tájékoztatást az Európai Unió járványügyekért felelős vezetőjétől, hogy egy romániái gazdaságban madárinfluenza-gyanús esetet találtak, amelyben 53 csirke és 47 kacsa érintett, ebből 40 kacsa és egy csirke elhullott, a többi nem mutatott klinikai tüneteket.

Az MTV Híradója vasárnap este értesült arról, hogy rendkívüli ülést tart hétfőn a madárinfluenza-járvány megelőzésére alakult bizottság.

Az EU járványügyi biztosa arról is informálta a magyar mellett az EU-tagországok főállatorvosait, hogy a szerológiai vizsgálat pozitív volt és megkezdték a virológiai vizsgálatot is. A szerológiai vizsgálat azt jelenti, hogy a vizsgálati anyagban találnak olyan antigént, ami azt mutatja, az állat valaha találkozott influenza-vírussal. Ez nem azt jelenti, hogy ott van, hanem, hogy valaha találkozott vele – mondta a főállatorvos. Hozzátette: a szerológiai vizsgálat nem elég, azt egy virológiaival is meg kell erősíteni, hogy kiderüljön, éppen aktuális fertőzésről van-e szó.

Szombaton este azt a tájékoztatást kapta az EU-tól – közölte a főállatorvos -, hogy a virológiai vizsgálat eredménye jelen pillanatban negatív, ám folytatják annak kiderítését, aktuális fertőzésről van-e szó, emellett folytatják a gócnak tekinthető területen az állatok megsemmisítését és keresik a Duna-delta vidékén a összes elhullott állatot.

Az EU járványügyi biztosa vasárnap a törökországi eseményekről informálta a magyar szakembert, ennek az üzenetnek a végén arról is írt, hogy továbbra is negatív romániai virológiai vizsgálat eredménye. A főállatorvos tájékoztatása szerint az EU szakértői bizottsága hétfőn indul a romániai madárinfluenza-gyanús esetek helyszínére.

A román hatóságok szombaton újabb madárinfluenzás esetekről számoltak be a Duna-delta térségéből, egy nappal azután, hogy egy bukaresti laboratóriumban azonosították a betegség kórokozóját a térségből származó három kacsatetemben; Törökország északnyugati részén egy pulykatenyészetben találtak madárinfluenzás állatot.

Az osztrák Kronen Zeitung vasárnapi számában adta hírül, hogy Ausztria importtilalmat vezetett be a Romániából származó húsra, az élőállatokra és a tollra is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik