Élet-Stílus

Jól kerestek a szállodák

Idén szeptemberig valamelyest több vendégéjszakát töltöttek el a turisták, mint egy évvel korábban. A szállásdíjbevételek ugyanakkor számottevően nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint 2005. január–augusztus időszakban a kereskedelmi szálláshelyekre közel 2,4 millió külföldi vendég érkezett, akik 7,6 millió vendégéjszakát töltöttek el. 2004 azonos időszakához képest 5 százalékkal több vendég 1 százalékkal több éjszakát töltött el a szálláshelyeken. Az Európai Unió országaiból érkezett vendégek töltötték el a külföldivendég-éjszakák több mint háromnegyedét, 5,8 millió éjszakát. A szálláshelyeken a legtöbb éjszakát eltöltő német állampolgárok 5 százalékkal kevesebb éjszakát vettek igénybe az előző év azonos időszakához képest. A fontosabb küldő országok közül a Nagy-Britanniából hazánkba irányuló vendégforgalom kiemelkedő (59 százalékos) növekedése figyelhető meg.

A szálloda típusú egységek (szállodák és panziók) forgalma 1–5 százalékkal bővült, az ifjúsági szállók 16 százalékkal több – külföldiek által igénybe vett – éjszakáról számoltak be. Az üdülőházakban és a kempingekben csökkent az eltöltött vendégéjszakák száma az egy évvel azelőttihez viszonyítva. A gyógyszállodákban 8 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a külföldi állampolgárok. A külföldivendég-forgalom bővülése a Közép-Magyarország régióra koncentrálódott; Észak-Magyarországon és a Közép-Dunántúlon a tavalyihoz hasonló vendégforgalom, a többi régióban 5–10 százalékos csökkenés figyelhető meg. A külföldi vendégek az első nyolc hónap folyamán átlagosan 3,2 éjszakát töltöttek kereskedelmi szálláshelyen, ami azt jelenti, hogy az átlagos tartózkodási idő 0,1 éjszakával rövidült az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A vizsgált időszakban a kereskedelmi szálláshelyek közel 2,5 millió belföldi vendéget fogadtak, akik több mint 6,3 millió vendégéjszakát töltöttek el. A vendégek száma 3, a vendégéjszakák száma 2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. A szállodai forgalom nagyobb mértékben bővült az átlagosnál: 12 százalékos volt a vendégek, 11 százalékos a vendégéjszakák számának növekedése. A szállodákon belül növekedés a három , négy- és ötcsillagos egységeknél volt. A többi szállástípusban a belföldivendég-forgalom – a vendégéjszakákat tekintve – kisebb-nagyobb mértékben csökkent. A tervezési-statisztikai régiókat – az Észak-Alföld kivételével – az előző évihez hasonló vagy növekvő belföldivendég-forgalom jellemezte. A belföldi vendégek átlagosan 2,6 éjszakát tartózkodtak a kereskedelmi szálláshelyeken, ami megegyezik az előző év azonos időszakában mért átlagos tartózkodási idővel.

A szállodák átlagosan 48 százalékos szobakihasználtsággal működtek, ez az előző év azonos időszakában 47 százalék volt. A kereskedelmi szálláshelyek összesen 142,4 milliárd forint bevételt értek el az első nyolc hónapban, ami folyó áron 12 százalékos növekedésnek felel meg 2004 azonos időszakához viszonyítva. Az összes bevétel 53 százaléka szállásdíjakból, 24 százaléka szálláshelyi vendéglátóegységek forgalmából, 23 százaléka egyéb szolgáltatásokból származott. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ágnak a január–augusztus időszakra számított fogyasztóiár-indexe 6 százalékos növekedést jelzett a megelőző év azonos időszakához képest.

2005. augusztus 31-én több mint 2900 kereskedelmi szálláshely, ezen belül 817 szálloda üzemelt az országban. 2004 augusztusához képest a működő szállodák száma 42-vel, a rendelkezésre álló szállodai szobák száma 2700-zal nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik