A brit Newcastle Egyetem kutatói az alginát, egy tengeri barnamoszatokból előállítható hatóanyag hatásait vizsgálták. A kivonat igazoltan erősíti a belek belső bevonatát alkotó nyálkaréteget, lassítja az emésztést, így kevesebb tápanyag szívódik fel a bélcsatornából. Emellett magas rosttartalommal is bír, ami az egészséges bélmozgás, jó emésztés alapfeltétele.
E tulajdonságai miatt az alginát segíthet megelőzni egyebek között az elhízást, a rosszindulatú béldaganatokat, a cukorbetegséget valamint a szívbetegségeket.
A hatóanyagot Lessonia és Laminaria tengeri barnamoszatokból vonják ki, melyek a távol-keleti, dél-amerikai, norvég és skót partok mentén halászhatók. Az alginát nem újonnan felfedezett szer, az élelmiszeriparban már régóta alkalmazzák zselésítő anyagként és világos sörök habjának keményítésére.
Ha a hegy nem megy…
Jeff Pearson professzor, az alginát vizsgálatát végző kutatócsoport vezetője szerint az íztelen, piszkosfehér színű por formájában alkalmazott hatóanyag „észrevétlenül” adható egyébiránt egészségtelen ételekhez: hamburgerhez, süteményekhez és más hizlaló, zsírdús táplálékokhoz.
Az emberek többsége ugyanis túlságosan kevés élelmi rostokban dús ételt, zöldséget, gyümölcsöt, gabonafélét fogyaszt, viszont a „junk food”, azaz az általában gyorséttermi, nagy kalóriatartalmú, de kis tápértékű eledel iránt nagy a kereslet. Ha ezekbe az étkekbe „belecsempészik” az alginát-adalékot, mely az ízükön nem változtat, életmódváltás nélkül is egészségesebbé tehető a táplálkozás.