Élet-Stílus

Argentin filmklub indul októberben

Az argentin filmeket népszerűsítő ciklus keretein belül hat újabb - 2001 és 2004 között készült - filmet nézhetnek az érdeklődők, valamint a veterán filmes, Adolfo Aristarain két alkotását.

Az argentin filmklubot a Magyarországi Argentin Nagykövetség és a budapesti Cervantes Intézet rendezi október 11. és november 8. között. Olyan rendezők felfogásával és munkásságával szeretné megismertetni a magyar közönséget, mint Daniel Burman, Adolfo Aristarain, Alejandro Agresti, Paula Hernández, Daniel Burak vagy Carlos Sorín.

A filmek leginkább olyan emberekről szólnak, akik belső énjük átvizsgálása, vagy nemzedéki konfliktusok után olyan helyzetbe kerülnek, amely segít nekik a környezethez való viszonyuk elemzésében, hogy végül úrrá legyenek problémáikon vagy új irányt adjanak életüknek. Ilyen film az Elveszett ölelés, a Valentín vagy a Martín (Hache).

Ezzel szemben a Roma utazás a múltba, ahol mások voltak az értékek és mást jelentettek a személyes kapcsolatok, az emberek számára fontos volt a hűség önmagukhoz és másokhoz. Akkoriban ezek az értékek és ezek a kapcsolatok alkották a ma már a múltba vesző ideálok alapjait.

Daniel Burak filmjének az „El Chino” Bár-nak a témája szintén az elveszett ideálok visszaszerzéséért folytatott küzdelem, melynek hátteréül az Argentínát 2001-ben sújtó gazdasági és társadalmi válság szolgál. Az Örökség különleges történet, melyben a főszereplők megvalósulatlan szerelmi vágyai egy váratlan kapcsolatban öltenek testet. Ez a kapcsolat mindkettőjüknek segít önmaguk újrafelfedezésében és az új jövőkép kialakításában.
Az elveszett ideálok visszaszerzése, a gyökértelenség elleni küzdés, az önkép keresése, az élet értelmének tudni akarása, valamint a mai világ kérdőjelei azok a témák, melyek a mai argentin mozi készítőit foglalkoztatják. Gondosan kidolgozott forgatókönyvek és tartalmas párbeszédek váltják egymást a városi élet és meglepő tájak képeivel (mint az Apró történetekben, melynek cselekménye Patagóniában játszódik).

A filmklubbal párhuzamos rendezvény során a szervezők szeretnék közelebbről bemutatni Julio Cortázar argentin író alakját. A L´Harmattan – Hungary Kiadónál jelenik meg az író válogatott műveinek sorozata, melynek eddig megjelent kötetei kerülnek bemutatásra október 25-én a budapesti Cervantes Intézetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik