Élet-Stílus

Virrasztottak Bartókért

Virrasztás Bartókért címmel hangversenyt tartottak a zeneszerző halálának 60. évfordulója alkalmából vasárnap a budapesti Művészetek Palotájában, ahol éjfél után Bozóki András kulturális miniszter mondott köszöntőt.

“Csak tiszta forrásból volt hajlandó dolgozni” – mondta az Egyesült Államokban elhunyt zeneszerzőre, zenekutatóra, zongoraművészre emlékezve a miniszter a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjének második része előtt, az évforduló első perceiben.

A 23 órakor kezdődött programhoz éjfélkor műholdas kapcsolással csatlakozott a New York-i Magyar Kulturális Intézet szervezésében a New York-i Angel Orensanz Center közönsége.
Bozóki András köszöntőjében kiemelte: Bartók Béla úgy vélte, az egyszerű népdal éppoly fontos, mint egy Mozart-szimfónia.

A koncerten az Erdélyi táncok, a Román táncok és a Magyar képek című Bartók-mű, majd a Concerto hangzott fel. Ez alkalomra Bartók Béla néhány személyes relikviáját állították ki a helyszínen, a Nemzeti Hangversenyteremben.

Bartók Béla 1881. március 25-én született Nagyszentmiklóson. Politikai okok miatt 1940-ben az Egyesült Államokba költözött. A háború után haza kívánt térni, de ebben betegsége meggátolta. Kórházban halt meg, 1945. szeptember 26-án. Hamvait több mint 42 év elteltével hozták haza; 1988. július 7-én helyezték végső nyugalomra a Farkasréti temetőben, ahol halálának 60. évfordulója alkalmából hétfőn délután megkoszorúzzák felújított síremlékét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik