Élet-Stílus

Klónozott valóságshow-k

A Big Brother-formátum holland tulajdonosa hamisításért beperelte a ValóVilág gyártóját, miután az a műsor licencét egy cseh és egy szlovák csatornának is eladta.

Tévés berkekben az a pletyka járja, hogy a Big Brother (BB) licenctulajdonosa, a holland Endemol a ValóVilág (VV) 2002-es magyarországi elindulásakor csak azért hunyt szemet a szerinte „koppintott” műsor felett, mert az RTL Klubbal már tárgyaltak egy másik, szintén Endemol-produkció megvásárlásáról. (A csatorna tagadja, hogy ilyen üzletet kötöttek volna, de tény, hogy az RTL Klub azóta megvásárolta a holland cégtől a Rettegés foka licencét és a Dominó Nap során is együttműködtek.) Ám most, hogy a gyártó IKO Production Média Szolgáltató (IKO) Kft., állítólagos megállapodásuk ellenére, a formátumot más országokban is értékesítette, a holland cég dühbe gurult és – a cseh és a szlovák mutáció indulásával egy időben – beperelte a magyar céget.


Vetélkedő


Hasonlóságok

Érdekesség, hogy az Ende­mol vett már részt hasonló perben, de a másik oldalon. A Big Brother elindításakor ugyanis a Survivor jogtulajdonosa próbálta bíróság előtt bebizonyítani, hogy az egy házba bezárt lakók figyelésén alapuló műsor nem más, mint a Survivor másolata, amelyben a szereplőket egy lakatlan szigetre száműzik. Az Endemol akkor megnyerte a pert.


A világszerte számtalan televíziós formátumot értékesítő holland Endemol haragját először 2002-ben vonta magára az RTL Klub. Akkor ősszel ugyanis a csatorna a konkurens TV2-n induló Big Brother ellenében elindította saját fejlesztésűnek nevezett reality show-ját. A két héttel később debütáló ValóVilág ugyan csak a műsorfolyam végére tudta behozni a Big Brother nézettségét, ám a második szériát már ők kezdték előbb. Ez a döntés sorsdöntőnek bizonyult: a két héttel később startoló Big Brother2 lemaradt, a ValóVilág pedig meg sem állt a harmadik szériáig, ahol már versenytársa sem volt, mert a TV2 a Big Brother2 bukása után már nem vágott bele a magas licencdíjjal járó, a világon másutt mindenütt nézettségi rekordokat döntő valóságshow újabb részébe.

Az Endemol figyelmét akkor sem kerülte el, hogy a VV rendkívül hasonlít a BB-re, ám akkor – a fent említett okokon túl – állítólag azért sem perelte a kis közép-európai tévét, mert nem akart összeveszni annak anyacégével, a hatalmas német RTL-csoporttal, amelynek rendszeres beszállítója. (Most sem az RTL Klub az alperes, hanem a produkciós cég.) Azt azonban már nem tűrte, hogy az IKO által fejlesztett formátumot Csehországban és Szlovákiában is felvonultatták a Big Brother ellen, s mindkét országban bíróság elé citálja a gyártót. Az Endemol szerint a ValóVilág nem más, mint a Big Brother másolata, ezért a magyar cég jogtalanul gyártja a sorozatot. „Lehet, hogy az ötlet azonos – nevezetesen, hogy embereket egy házba zárunk be és kamerák figyelik őket -, de ez önmagában még nem formátum, az ötlet pedig nem élvez jogi védelmet” – érvelt műsora mellett Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója a Figyelőnek. Kolosi hozzátette, ennyi erővel a csatornák azért is beperelhetnék egymást, mert a híradóban a műsorvezetők többnyire pultra könyökölve híreket mondanak.


Az Endemol azonban másképp átja. Szerintük a ValóVilág a műsor több motívumát is átvette, például a kiszavazás rendszerét vagy a lakókra kiszabott feladatokat. Kolosi Péter ezzel szemben váltig állítja: a VV teljesen más műsor. „Például a ValóVilágban van beszavazó show is, és a lakóknak kapcsolatuk van a külvilággal, amit a Big Brother szabályzata kifejezetten tilt” – emel ki a programigazgató két, általuk kitalált elemet.

Az Endemol azonban nem véletlenül optimista. A holland cég nemrég ugyanis hasonló ügyben pert nyert a horvát Nova TV ellen, szintén egy Big Brother-szerű műsor miatt. A 2003-ban futó műsor azonban a címében és a reklámjában is használta a műsor eredeti címét. Információnk szerint a horvát műsor alkotói ezenkívül ott is hibát követték el, hogy még arra sem vették a fáradtságot, hogy a műsor díszleteit, arculatát megváltoztassák, márpedig ezek már jogilag is könnyebben levédhetők. Wim Hoen, az Endemol jogi osztályának vezetője akkor azt nyilatkozta: tovább folytatják a küzdelmet a közép-európai piacon egyre szaporodó klónok és hamisítványok ellen.


Szavukat betartották, sőt – miként azt Wim Hoen a Figyelőnek elmondta – komolyan fontolgatják, hogy a cseh és a szlovák per után Magyarországon is bíróságra mennek az IKO ellen. Arra a kérdésre, hogy ezt miért nem tették meg már 2002-ben, a vitatott show indulásakor, a jogász mindössze annyit mondott: ezt a tervüket sosem adták fel. Tagadta ugyanakkor, hogy most azért léptek volna, mert a ValóVilág-mutációk sorra verik a Big Brother-szériákat.


Nehéz bizonyítás

Csehországban a VV-formátumnak – ahogy annak idején Magyarországon is – a Big Brother első szériájával kell felvennie a versenyt. A cseheknél Vy Voleni néven futó reality azonban két héttel előbb indult, mint holland hátterű vetélytársa. David Stogel, a Big Brothert indító cseh TV Nova tanácsadója a Figyelőnek elmondta, mindkét show alig pár hete van műsoron, de eddig a konkurensük áll jobban: a Vy Voleni 40 százalékos átlagos nézettséget, míg a Big Brother 30 százalékot teljesít. Stoegel szerint a Vy Voleni egyértelműen a Big Brothert másolja, de ez ellen ők nem sokat tudnak tenni.

Az RTL Klub nem aggódik amiatt, hogy egyik legnagyobb beszállítóját perli az Endemol. Kolosi Péter a Figyelőnek elmondta: bármi lesz a perek végkimenetele Csehországban vagy Szlovákiában, az nem érvényes automatikusan Magyarországra. Ha pedig az Endemol – ahogyan ígéri – Magyarországon is bíróságra megy, majd akkor foglalkoznak vele, ha jogerős döntés születik. A csatorna egyelőre titkolja, mikor indul a negyedik széria, de a műsor már futó játékostoborzó reklámjának nem tesz rosszat a hírverés, még akkor sem, ha negatív.

Az RTL Klub annak idején nem csak nézettséget nyert a ValóVilággal. Mivel a műsort házon belül fejlesztették, megúszták a vásárolt műsorral járó, több százmillió forintos licencdíjat, és a bevételeken sem kellett osztozniuk a jogtulajdonossal. Az RTL-es műsort ráadásul nem kötötték a jogtulajdonos szigorú előírásai sem, így a műsorfolyam alatt úgy változtathatták a formátumot, ahogyan akarták.

(További részleteket a Figyelő legfrissebb számában olvashat)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik