Élet-Stílus

Az LG csökkenti mérgező e-hulladékát

A "Life is Good!" mottójú LG is beadta a derekát, meghajolt a környezet- és egészségvédelem elemi követelményei előtt és bejelentette, hogy kivonja a mérgező kémiai anyagokat termékeiből.

A cég mindezt azután jelentett be, hogy a Greenpeace kampányolni kezdett a hatalmas mértékű elektronikus hulladékot termelő gyártók komolyabb felelősségvállalásáért. A környezetvédő szervezet összeállított egy listát is azokról a gyártókról, amelyek a Greenpeace ösztönzésére vállalták, hogy a veszélyes anyagokat kivonják a termékekből. A lista második fele azokat a gyártókat sorolta fel, amelyek nem tettek ilyen vállalásokat.

A szervezet szerint az LG nyilatkozatát az a megdöbbentő Greenpeace riport is befolyásolhatta, amely Indiában és Kínában készült az e-hulladék kereskedelemről. A nyugati, fejlett országok többségéből ezekbe az országokba exportálják a veszélyes e-hulladékokat. A cégeknek ez olcsóbb megoldás, mint a fejlett országok törvényi előírásai közepette szétszerelni, újra feldolgozni termékeiket.

A hatósági kontroll nélküli e-hulladék feldolgozást a fejlődő országokban gyakran gyerekek végzik, ők válogatják ki a veszélyes anyagokból készült apró alkatrészeket. Súlyos betegségekhez vezet az is, hogy ezek feldolgozása, olvasztása közben a felnőtt és gyermekmunkások mérgező gázokat lélegeznek be. Az egészség károsításán túl komoly környezetszennyezéssel is vádolhatóak a cégek. A Greenpeace egyik tudományos munkatársa vizsgálatokat folytatott Indiában és Kínában. A szennyvízből, termőföldből, folyókból és üledékükből vett minták egyaránt szennyezettek voltak.

Évente közel 20-50 millió tonna elektronikus hulladék keletkezik. (Ha ezt a mennyiséget vagonokba pakolnák, akkor az így feltöltött vonat körbeérné a Földet.) Az e-szemét mennyisége nő a leggyorsabban. A televíziók és a mobiltelefonok okozzák a legnagyobb problémát, mert ezeket cserélik a leggyakrabban. Európában évente 3-5 százalékkal nő az e-hulladék aránya, ez háromszorosa az egyéb hulladékoknak. A fejlődő országok sem maradnak ki ebből a folyamatból, az elkövetkező öt évben várhatóan megháromszorozzák az általuk kitermelt e-szemét mennyiségét.

Megdöbbentő tények:

Egy számítógép átlagos használati ideje 1997-ben 6 év volt, 2005-ben azonban már csak 2.

A mobiltelefonok élettartama a fejlett országokban kevesebb, mint 2 év.

183 millió számítógépet adtak el világszerte 2004-ben – ez 11,6 százalékkal több mint 2003-ban.

674 millió új mobiltelefon került a fogyasztókhoz 2004-ben – ez 30 százalékkal több mint 2003-ban.

2010-re várhatóan 716 millió új számítógép lesz használatban. Kínában 178, míg Indiában 80 millió új tulajdonossal számolhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik