Élet-Stílus

Kiemelkedő félévet zárt a kongresszusi turizmus

A magyar kongresszusi piac az elmúlt öt év második legeredményesebb félévét zárta idén júniusban. A hazai és külföldi konferencia megrendelések fele-fele arányban oszlottak meg. Idén Magyarország 15 százalékkal több nemzetközi konferenciának adott otthont.

A Magyar Turizmus Rt. által 2001. óta gyűjtött és feldolgozott adatok szerint a magyar kongresszusi piac az elmúlt öt év második legeredményesebb félévét zárta idén júniusban, melynek keretében 180 darab konferenciát és 16 darab vásárt rendeztek. A konferenciák száma januártól áprilisig folyamatosan nőtt, majd az áprilisi maximumot hozta júniusig. A konferencia megrendelések fele-fele arányban voltak hazaiak, illetve külföldiek. A nemzetközi konferenciákon átlagosan 11 nemzet képviselői vettek részt. A külföldiek részaránya a konferenciákon – a tavalyi évvel közel azonosan – 69 százalék volt.


Az előző év azonos időszakához képest Magyarország 15 százalékkal több nemzetközi konferenciának adott otthont. A legtöbb külföldi megrendelés az Egyesült Királyságból, az USA-ból és Franciaországból érkezett az első félévben. A konferenciák számának további növekedéséhez járul hozzá a Magyar Turizmus Rt. által 2004-ben indított úgynevezett Konferencia Nagyköveti Program is. Ennek célja, nemzetközi ülések Magyarországra csábítása olyan tudósok, orvosok, mérnökök és más szakemberek bevonásával, akik Magyarországot saját szakmájuk nemzetközi szervezeteiben képviselik. A kétfordulós program első fordulójának eredményeként 5 darab, összesen 4-5 ezer vendéget hozó nemzetközi konferencia rendezési jogát sikerült elnyerni. A második forduló eddigi eredménye egy 300 fős informatikai konferencia rendezési jogának megszerzése.


A konferenciák több mint 70 százalékát Budapesten rendezik, így az átlagos tartózkodási idő – 4 nap – itt a leghosszabb. A legkedveltebb kongresszusi helyszínek, az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is a szállodák, de részarányuk – a nemzetközi helyszínstruktúrához közeledve – 11 százalékkal csökkent az egyre népszerűbbé váló egyetemek, tudományos intézetek és egyéb helyszínek javára.


A legmagasabb átlagos résztvevőszám (379 fő) a kongresszusi központokban tartott konferenciákra jellemző, ezt követi az egyéb helyszíneken tartott rendezvények (258 fő), az egyetemeken (226 fő) és végül a szállodákban (148 fő) rendezett események résztvevőszáma.


A legkedveltebb konferencia témák az orvosi, a gazdasági és az egyéb tudományos területek, amelyek részaránya 25-25 százalék volt az első félévben. A legnagyobb növekedést az informatikai konferenciák érték el, részesedésük 4-ről 13 százalékra nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik