Élet-Stílus

Oracle: Ingyenes lett a JDeveloper

A Java-fejlesztők immár ingyenesen használhatják az Oracle JDeveloper 10g fejlesztőrendszert.

Az Oracle ezzel a Java-fejlesztők iránti töretlen elkötelezettségét kívánja hangsúlyozni. A cég emellett felajánlotta, hogy az Eclipse Foundation nyílt forráskódú fejlesztői közösségben elvállalja az egységes fejlesztőeszközök kialakítását célzó JavaServer Faces (JSF) projekt vezetését, továbbá bejelentette, hogy fő támogatóként csatlakozik az Apache MyFaces kezdeményezéshez.

A J2EE platform népszerűvé válásának egyik feltétele, hogy rendelkezzen olyan eszközökkel, amelyekkel a nagyvállalati Java-alkalmazások egyszerűen fejleszthetők. A Java-alkalmazások felhasználói felületének gyors kialakításához használható JavaServer Faces keretrendszer, valamint az ingyenes Oracle JDeveloper szoftver megkönnyíti az összetett alkalmazások fejlesztését, és így végső soron elősegíti a J2EE platform elterjedését. A webes alkalmazásokat kiszolgáló JSF keretrendszer és az Oracle JDeveloper 10g integrált fejlesztői környezet együttműködésével az összetett alkalmazások gyorsan létrehozhatók, és egyszerűen rendszerbe állíthatók.

„Az Oracle JDeveloper ingyenessé tételével a végső akadályt is elhárítottuk a fejlesztőrendszer széles körű elterjedése elől” – nyilatkozta Christophe Job, az Oracle termékfejlesztésért felelős alelnöke, majd hozzátette: „Az Oracle emellett a MyFaces projektben való részvételével, valamint az Eclipse JSF-projekt vezetésére tett ajánlatával is a legújabb technológiai szabványokat kívánja támogatni, és azokat fejlesztői környezettől függetlenül minden fejlesztő számára elérhetővé tenni.”

A Java-fejlesztők támogatása

Az Oracle fontosnak tartja azt, hogy a szakemberek minél több fejlesztői környezet közül választhassanak. Éppen ezért fejlesztőrendszerét mostantól ingyenesen kínálja mindazok számára, akik munkájukhoz az Oracle integrált fejlesztői környezetét szeretnék használni. Ennek köszönhetően a fejlesztők ezentúl az ár helyett a szolgáltatásválaszték és a színvonal alapján dönthetnek a különböző fejlesztői termékek között. Ez a lépés lehetővé teszi, hogy szabványokon alapuló szoftvertechnológiáit a fejlesztők körében népszerűsítve versenytársaival azonos feltételekkel szálljon ringbe.

Az Oracle az ingyenes, nyílt forrású JSF-rendszerek kidolgozásán fáradozó MyFaces közösségben vállalt szerepével szintén a JSF keretrendszer elterjedését kívánja elősegíteni. Az Apache-közösség tagjaként az Oracle fejlesztői erőforrásokkal és összetevőkkel segíti a projekt munkáját. Az Oracle tervei szerint a későbbiekben a MyFaces kezdeményezés fogja alkotni az Oracle Application Development Framework keretrendszer magvát, az Oracle ADF Faces összetevői pedig a MyFaces futtatókörnyezettel is kompatibilisek lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik