Élet-Stílus

Tengeri környezetszennyezés miatt kaptunk rovót

Az Európai Bizottság két környezetvédelmi ügyben figyelmeztette Magyarországot: nem megfelelő az információszolgáltatása, és nem vette át jogrendjébe a tengeri környezetszennyezésről hozott uniós előírásokat.

Az Európai Bizottság felszólított hét tagállamot, köztük Magyarországot, hogy saját nemzeti jogukban is érvényesítsék azt a 2003-ban született közösségi előírást, amely sürgeti, hogy az állampolgárok az eddiginél több információhoz jussanak a környezetszennyezés hatásairól, s így hatékonyabban tudjanak beleszólni saját országuk környezetvédelmi politikájának alakításába.

E közösségi előírást legkésőbb 2005. február 14-ig be kellett volna építeni az összes EU-ország jogrendjébe: a bizottság szerint ez a hét állam, Magyarország mellett Belgium, Spanyolország, Franciaország, Olaszország, Görögország és Luxemburg nem tette meg, s ha a mostani figyelmeztetés után sem lépnek az ügyben, a testület az Európai Bíróságnál eljárást indíthat ellenük.

A második figyelmeztetés csak Magyarországra és Belgiumra vonatkozik. Az Európai Unióban 2000-ben olyan előírás született, hogy a tengeri környezetszennyezés csökkentése érdekében a kikötőkkel rendelkező országok hatóságainak intézkedéseket kell hozniuk a hajókon összegyűlő szennyező anyagok befogadására, kezelésére, a hajók kapitányai pedig kötelesek ezek bejelentésére, s a kikötői hatóságoknak való átadására. A bizottság itt is azt kifogásolja, hogy e két ország mindeddig nem illesztette be saját jogszabályai közé ezt a rendelkezést, miközben az erre szabott határidő már lejárt. Azt persze az Európai Bizottság is tudja, hogy Magyarországnak nincs tengeri kikötője. Ám úgy véli, hogy van magyar tengeri regiszter, s így a hajóskapitányok számára szóló előírások miatt a magyaroknak is át kell tenniük a közösségi rendeletet a magyar jogrendbe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik