Élet-Stílus

Indulás előtt ellenőrizhető utaztatók a neten

Bár az adatbázis elérhetősége és gyakorlati használhatósága megkérdőjelezi annak értékét, az utazási irodák június 28-a óta kötelesek közzétenni legfontosabb pénzügyi adataikat az interneten.

Egyes utazási irodák bizonytalan pénzügyi helyzete valamint az utasok érdekeinek hatékonyabb védelme érdekében szigorította a kormány néhány hónappal ezelőtt az utaztatókra vonatkozó előírásokat. Ennek folyományaként június 28-ától olvashatók a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján az egyes utazási irodák működésére vonatkozó adatok. Ezek között a cég nevén, címén, telefon- valamint faxszámán kívül az is szerepel, mekkora vagyoni biztosítékot helyezett letétbe. Ez utóbbi önmagában kevéssé informatív ám arra jó, hogy összehasonlítsuk az egyes utazási irodák anyagi, illetve biztosítási hátterét. Ezen kívül kiderül a különböző utazási irodák „mögött álló” hitelintézetek illetve biztosítási intézetek kiléte is. Az adatbázis leghasznosabb része valószínűleg maga a lista, az az utaztató ugyanis, mely nem szerepel a felsoroltak között, nem tekinthető legálisan működő vállalkozásnak, így nem túl bölcs dolog rábíznunk magunkat illetve. A kormányzati erőfeszítések hatékonyságát azonban jócskán csökkenti, hogy a listára csupán hosszas és alapos szörfözés után lehet rábukkanni, ha az érdeklődő a hivatal főoldaláról indul.

Az utazási irodák tájékoztatási kötelezettségégére vonatkozó új előírások csupán egy részét képezik annak a szabálymódosító csomagnak, melynek célja az utazó kiszolgáltatottságának csökkentése. Ennek keretein belül az irodáknak tájékozatniuk kell potenciális ügyfeleiket, ha a célországban a magyartól eltérő módon kategorizálják a szállásokat, valamint tudatniuk kell az indulókkal az utazási vállalkozó helyi képviselőjének (a csoport mellett utaskísérői feladatokat ellátó személynek) nevét, címét, telefonszámát. Az említettek hiányában pedig azt a folyamatosan elérhető telefonszámot, amelyen az utas magyar nyelven segítséget kérhet, illetve lehetővé teszi számára, hogy az utazási vállalkozóval kapcsolatba lépjen.

Újdonság az is, hogy ha a Külügyminisztérium valamelyik országba nem ajánlja az odautazást, és az utas ezért visszalép, akkor neki a befizetett részvételi díj teljes egészében, maradéktalanul visszajár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik