Élet-Stílus

Magyarok kalandjai Egyiptomban

Egy 11 napos, hajóúttal, majd négycsillagos szállodában eltöltött levezető pihenéssel egybekötött egyiptomi körútra fizetett be a gyanútlan utazó, de némileg mást tapasztalt, mint amire számított.

A nílusi hajóút az utasok szerint kisebb, bárhol előforduló rendellenességekkel jól lezajlott. De a szálloda nevét és helyét, ahol öt napot fognak eltölteni, a luxori indulásig, délután két óráig sem közölték. Az utas azt állítja, a szerződésben szerepelt olyan kitétel, mely szerint a hajóutat követően a szállás nem fekszik 14 kilométernél messzebb Hurghada központjától. Az utazásszervező azt mondja, nincs ilyen pont a szerződésben. Az



Magyarok kalandjai Egyiptomban 1


utazó most El Gounaban van, a katalógus szerint 20 kilométerre Hurghada központjától, de a hely Hurghada része. A tengerpart tízperces csónakúttal érhető el, a csónak óránként közlekedik, a csónakkikötő 10 percre fekszik a szállodától.








Szép helyen
A vásárló elvárásai kicsit magasak voltak, amikor a szerződésben nem rögzített tengerparti szállodára vágyott egy némi bizonytalanságot mindig magában foglaló körutazás után – mondja Adelinda Ben Selina, az utazást szervező Kartago Tours ügyvezetője. A jelenlegi szállás nagyon szép helyen fekszik.

De hogy kerültek oda?

A csoportot a hajóút után kettéosztották, és egyik fele a Hurghadatól 60 kilométerre délre levő Safaga üdülőhelyre került volna a Lotus Bay Safaga Hotelbe, amely egy főút mellett fekszik, s ablakai lakótelepre néznek. Ezt a csoport nem fogadta el. Ekkor negyed hat volt.


A csoporttal érkezett idegenvezető semmit nem tett, arra hivatkozva, hogy főnökei nem veszik fel a telefonjukat. Azt ajánlotta az utasoknak, csak egyetlen éjszakára maradjanak ott. Mivel a csoportban olyanok is voltak, akikkel egy évvel korábban ugyanez már megtörtént, de többé nem látták viszont az idegenvezetőt, nem fogadták el az ajánlatot.








Nem olvassák el
Adelinda Ben Selina szerint az emberek többsége nem olvassa el figyelmesen a szerződést, mielőtt aláírná, azután hiú reményeket táplálva vág neki az útnak. Az utazóknak tudniuk kell, hogy egy körutazás során több bizonytalanság is felléphet.

A Hiltonban van szabad szoba


18.43-kor négy ember érkezik a helyi irodától, akik – csak angolul – közlik, hogy az utasoknak el kell fogadniuk az ajánlatot. A csoport visszaszáll a buszra. Indulás. A következő szálloda a sivatag szélén állt, mintegy 30 kilométerre Hurghadától. A tengerpart 3 kilométer gyalog, homokban, egy építkezésen keresztül. Itt a 3 csillagos szállásra befizetetteket leszállítják, de a többiek nem szállhatnak le a buszról. A busz mosdóját is csak másfél óra múlva nyitják ki.


A csoport egyik tagja megkérdezi a helyi Hilton Hotelt, hogy van-e szabad szobájuk, mivel a csoportot azzal az indokkal akarják más helyre elszállásolni, hogy nincs szabad szállás Hurghadában. A Hilton 5 csillagos, valamivel drágább a négycsillagosnál, viszont 7 szobája üresen állt. Az idegenvezető szerint azonban a különbözetet senki nem fizeti meg.


19.50: a busz megáll a Hilton előtt, de senki nem szállhat le, csak a helyiek és az idegenvezető. Negyedóra múlva magyarázat nélkül továbbindul a busz.








Sok a feljelentés

Május eleje óta megnőtt az utazási irodák elleni feljelentések száma. Az elégedetlenkedők olyan, egy utazás során szinte óhatatlanul bekövetkező problémák miatt is elégedetlenkednek, amelyek korábban nem okoztak gondot. A felhajtás egyik oka a témát övező jelentős médiafigyelem – állítja Adelinda Ben Selina.

20.06: a helyi képviselő bocsánatot kér a durva hangnemért.


20.09: A busz megáll az Aida hotelnél. Két család kiszáll, miközben megérkezik egy másik telepített idegenvezető, aki szerint az utasoknak el kell fogadniuk a szállást. A busz El Gouna felé tart, ahol a csoport egyik felének szállást ajánlottak.


Este tízkor megérkeznek El Gounába. Az idegenvezető szerint, ha nem fogadják el a szállást, az utcán hagyják a csoportot. Később elérik, hogy mindenki ott maradhat, de sokan csak akkor fogadják el az ajánlatot, amikor a buszvezető beindítja a motort, szemmel láthatóan menni készül. A csomagokat lepakolják.








Szerződött baksis

A baksist az utazók az idegenvezetőnek adják, aki e pénz jellegéből adódóan nem adhat róla számlát. A baksisra a helyi szokások miatt van szükség, az utazásszervezők nem tehetnek róla, de e nélkül nem működik Egyiptom – mondja Adelinda Ben Selina.

Egyiptomi kámfor


Az utasok felfedezik a közelben, egy autóban a helyi iroda vezetőjét, aki azonban szó nélkül elmegy. Az idegenvezető vele tart.


Este 11 óra: Az utasok a csomagokkal busz nélkül állnak El Gounaban, idegenvezető és tolmács nélkül. A helyi képviselő sürgetésére mindenki becsekkol, azaz bejelentkezik a szálloda recepcióján.

Az idegenvezetőt az utazók azóta sem látták. A fakultatív programokat az egyik utas szervezi – igaz, ezekre nem is vállalt kötelezettséget az utazási iroda, melynek idegenvezetője, a szerződésben foglaltaknak megfelelően, 25 dollár vagy euró, baksisra költendő összeget szedett be az utasoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik