Élet-Stílus

2. kérdés: Oktatás adóztatása

Tegyük fel, hogy egy kormány – például nemzetközi kötelezettségei miatt – arra kényszerül, hogy a korábban tárgyi adómentes oktatást a normál ÁFA-kulccsal terheljék meg.... (A tárgyi adómentesség azt jelenti, hogy az adott tevékenység után nem fizetnek ÁFÁ-t, viszont a vállalat az általa vásárolt termékekben már kifizetett ÁFÁ-t sem igényelheti vissza.)

Ugyanakkor az oktatás támogatásához más formát keres. Két alternatívát fontolnak meg. Az egyik szerint az oktatási kiadásokat le lehetne vonni az adóalapból (nem számítana jövedelemnek). A másik szerint az ilyen kiadások 20%-át az adóból lehetne levonni.

Milyen hatásai lennének a két lépésnek, az ÁFA-emelésnek és az SZJA kedvezménynek együttesen? Mennyiben lenne eltérő hatása, ha az egyik, vagy a másik adókedvezmény-formát választják?

Kulcs:
Oktatás extern hatása – kell-e egyáltalán támogatni az oktatást?
Kínálati oldal többletköltsége: levonási jog keletkezése miatt nem azonos az ÁFA-kulccsal.
Incidencia: kit terhel a többletköltség? (előre vagy visszafelé hárítás) Árrugalmasság hatása
Marginális adókulcs – ennek alapján dől el, hogy ki nyer az egyik, ki a másik SZJA-kedvezmény esetén
Tőkésülés – az adókedvezmény hatása beépül-e az árba, nő-e emiatt az ár?
Adminisztrációs + teljesítési költség – vélhetően az ÁFA-mentességet (-kedvezményt) könnyebb adminisztrálni (jóval kisebb az adóalanyok száma)
Méltányosság – az SZJA-kedvezményt csak akkor lehet igénybe venni, ha a magasabb oktatási költségeket valaki ki tudta fizetni: amennyiben a hitelpiac nem tökéletes, akkor nem biztos, hogy az adókedvezmény megelőlegezhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik