Élet-Stílus

Egy kis statisztika: melyik a legveszélyesebb téli sport?

A snowbordosok nézik meg a leggyakrabban közelről a havat: nekik van a legnagyobb esélyük, hogy sérülésekkel térjenek haza a felhőtlen pihenésre szánt napokból. A magasság, a dohányzás, és a női nemhez tartozás még tovább fokozzák az elvágódás esélyeit.

Biztosítás nélkül ne kockáztasson meg senki egy sítúrát: csak Ausztriában évente 80 000 balesetet szenvednek el a téli sportok szerelmesei – derült ki az Osztrák Síszövetség tanulmányából. A hideg hónapok fellendítik az osztrák nemzetgazdaságot: a nyolcmillió pihenő közül csupán 2,5 millió az osztrák, a többi 5,5 millió külföldi esetlges balesete a hazai kórházak bevételeit szaporítják.

Snowboardosok – fokozottan veszélyeztetett csoport

Az osztrák orvosok elsősorban a snowboard őrület terjedésének köszönhetik a többletmunkát, a boardosok űzik ugyanis a legveszélyesebb téli sportot. Naponta átlagosan 3,4 alkalommal landolnak akaratlanul a hóban a tanulmány szerint. Messze megelőzik ezzel a kevésbé trendi síelőket, akik csupán 0,98-szor nézik meg közelről a havat. Nem véletlen, hogy az osztrákok csak zuhanópilótának nevezik a cikázó deszkásokat.


Egy kis statisztika: melyik a legveszélyesebb téli sport? 1

Mivel ezer esésből csupán 1,6 esetben történik sérülés, nyugodtan adhatja meg magát mindenki a gravitáció hívogatásának. Ha már a statisztikáknál tartunk az előző adatot és az évi átlag 80 ezer baleset tényét gyors fejszámolással összevetve, hamar megkaphatjuk, hogy az osztrák Alpok igen hangos lehet a síelők és a boardosok tompa, vagy kevésbé tompa puffanásaitól: egy szezon alatt 50 milliószor csapódnak a földbe – derült ki a FigyelőNet számaításaiból.

Az alkohol itt is bezavar

Akármennyire megértők az osztrák hegyimentősök, feltehetően nem támogatják a turisták alkohollal történő felmelegítését. (Bár ez is nagyban hozzájárulhat az ország GDP-jének alakulásához). Az általuk vadászteának nevezett forralt bor és egyéb lélekmelegítők alkoholtartalma a vérbe jutva ötszörösére növeli a snowboardosok súlyos sérülésekkel végződő eséseinek a valószínűségét.

Aki már próbált egy deszkával lesiklani a havon, az tudja, hogy józan állapotban is nehéz uralni az ártalmatlannak tűnő eszközt. Az alkohol a síelők 8 napon túl gyógyuló sebszerzési valószínűségét 2,5-szeresére növeli.

Válasszunk alacsony hegyet!

Egy kis statisztika: melyik a legveszélyesebb téli sport? 1


A tanulmány arra is felhívja a sítúrák tervezőinek figyelmét, ne hagyják ki a számításból a pálya fekvését sem. Minél magasabban található a síparadicsom, annál kisebb a levegő oxigéntartalma, ami az izmok nagyobb fáradékonyságát eredményezi. A kétezer méternél magasabban fekvő pályákon már kétszer veszélyesebb síelni, további ezer méterenként pedig tíz százalékkal nő a balesetek veszélye.

Ennek megfelelően a Mont Blanc csúcsán már csak igen rövid időt töltsünk oxigénpalack nélkül síeléssel. A snowboardozás gondolatával pedig még álmunkban se játsszunk el! Bár az osztrák kutatók erre a speciális esetre nem számolták ki külön a deszkások veszélyeztetettségét, de feltehetően mint mindig, itt is ők esnének többször.

A dohányos snowboardosoknak kifejezetten rossz hírrel szolgált a tanulmány: a cigaretta megduplázza a balesetek esélyét. Még több időt töltenek a földön fekve a dohányos snowboardosok, ha ráadásul nők: a gyengébbik nemhez való tartozás ténye 40 százalékkal megnöveli az elszenvedett zuhanások számát. Jó hír a nőknek azonban, hogy a férfiak, mint az erősebbik nem képviselői, erősebben is esnek: ritkábban, de súlyosabb sérülésekkel gazdagodva tápászkodnak fel a hóból.

Magányosan zuhanva


Egy kis statisztika: melyik a legveszélyesebb téli sport? 1

Minden romantikus regény hazudik, amely arra alapozza cselekményét és a nehezen kikövetkeztethető végkifejlethez vezető bonyodalmat, hogy egy férfi és egy nő síelés vagy boardozás közben egymásnak ütközik a napfényben szikrázó sípályán – közvetve ezt a tényt is sikerült bebizonyítaniuk az osztrák kutatóknak.

Az esések 94 százaléka magányosan, egy személy közreműködésével történik. Csak a maradék 6 százalékban jön létre ember-ember típusú, közösségi ütközés. A romantikus regények megalapozatlanságát tovább erősíti, hogy ebbe a maradék pár százalékban kaptak helyet az ember-fa, illetve ember-szikla meghitt találkozások is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik