Belföld

Hiába aggódnak a választási eredmény miatt hazánk szövetségesei, Szijjártó gratulált a grúz kormánypártnak

ATTILA KISBENEDEK / AFP
ATTILA KISBENEDEK / AFP

Hiába aggódnak a választási megfigyelők és hazánk közeli szövetségesei is a Georgiában hétvégén megtartott választások lefolyása és eredményei miatt, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gratulált a választási győzelmét ünneplő Grúz Álom pártnak.

A kritikusai szerint oroszbarátnak minősített, grúz kormánypárt a hétvégén a voksok több mint 54 százalékának megszerzésével nyerte meg a választásokat Georgiában, ami hazánk több szoros szövetségese szerint aggodalomra ad okot, és maga a grúz elnök is kijelentette, hogy nem ismeri el a választási eredményeket, amelyek mögött orosz befolyást feltételez.

Szijjártó Péter a közleményében – amelyben a grúz kormánypárt nevét valamiért nem magyarul, hanem angol fordításban adták meg – így fogalmazott:

Mi gratulálunk a Georgian Dream pártnak a georgiai emberek bizalmának elnyeréséért, illetve megőrzéséért, készen állunk a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés fejlesztésére és az európai integrációs folyamat támogatására.

A magyar külügyminiszter úgy véli, Georgiában szombaton nem azok nyerték a választást, „akiket erre Brüsszel és a liberális mainstream kijelölt”, hanem „a szuverenitás-, béke- és családpárti kormányzópárt”, mely szerinte nyíltan a nemzeti érdeket helyezi előtérbe.

Nem volt ilyen lelkes a georgiai választási eredményeket illetően az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell és az Európai Bizottság. Vasárnapi közös közleményükben a választási megfigyelők által kiemelt szabálytalanságok azonnali és átlátható kivizsgálását szorgalmazták.

Josep Borrell figyelmeztetett, hogy a választások mind az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), mind pedig a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) előzetes jelentése szerint „feszült légkörben zajlottak, a voksolás titkosságát pedig több alkalommal megsértették”. A megfigyelők szerint gyakori volt a szavazók – különösen a közalkalmazottak – megfélemlítése is. Borrell hozzátette, hogy a megfigyelők az egyenlőtlen versenyfeltételeket és a megosztó kampányt vetettek még a georgiai hatóságok szemére, a nemrég elfogadott törvénymódosítások pedig vélhetően hatással voltak a választásokra is.

Nemcsak Brüsszelt, hanem az EU keleti államai közé tartozó Csehországot is nyugtalanítják a szombati georgiai parlamenti választások lefolyásáról szóló hírek.

„Figyelmesen követjük a georgiai fejleményeket, és felszólítjuk a feleket, hogy tartózkodjanak az erőszaktól. A georgiai hatóságoknak tiszteletben kellene tartaniuk a demokratikus értékeket és visszafordítani azokat a lépéseket, amelyek Georgia európai irányultságát veszélyeztetik” – olvasható, mások mellett, a cseh külügyminisztérium közleményében, amelyet az MTI szemlézett.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a grúz ellenzéki pártok már szombaton közölték, hogy nem ismerik el a hivatalos eredményeket, mert szerintük a választásokat manipulálták. Szalome Zurabisvili elnök vasárnap este közölte, hogy a tömeges választási csalás gyanúja miatt nem ismeri el a választások eredményét, illegitimnek nevezte az ország jelenlegi vezetését, és azt állította, hogy hazája orosz, különleges művelet áldozata lett.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap este erősítette meg, hogy Orbán Viktor hétfőn és kedden hivatalos látogatást tesz Georgiában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik