Belföld

Nem kaphat jóvátételt a Mercedes-sofőr, aki halálra gázolt egy biciklist az Árpád hídon

Szajki Bálint / 24.hu
A július 1-jei halálos közúti baleset helyszíne az Árpád híd pesti oldalán, 2023. július 21-én.
Szajki Bálint / 24.hu
A július 1-jei halálos közúti baleset helyszíne az Árpád híd pesti oldalán, 2023. július 21-én.

Két BMW-s és egy Mercedest vezető, 34 éves férfi vett részt tavaly nyáron, az Árpád hídon abban a spontán kialakult versenyben, amelynek végén a Mercedes sofőrje halálra gázolt egy 26 éves biciklist. A kerékpárost elgázoló, feltuningolt sportautó felborult, és a kocsiba beleszállt az egyik BMW, amely ezzel nyolc napon túl gyógyuló, csonttöréses sérülést okozott a Mercedes vezetőjének. Továbbra is ez a két személy, vagyis az egyik BMW-nek és a Mercedesnek a sofőrje az ügy gyanúsítottja.

A bűnösségét beismerő BMW-sofőr azt szerette volna elérni, hogy közvetítői eljárásra bocsássák az ügyét és jóvátételt fizethessen a tragédiát okozó sofőrnek a sérülései miatt, de értesüléseink szerint ezt elutasították.

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség elutasította az egyik gyanúsított által előterjesztett, közvetítői eljárás lefolytatására irányuló indítványt és megtagadta az eljárás felfüggesztését. Ezt az alábbiakkal indokolták:

a bűncselekmény jellegére, az elkövetés módjára, valamint a gyanúsított személyére tekintettel a közvetítői eljárás ellentétes a büntetés kiszabásának elveivel. A határozat ellen a védő panaszt jelentett be.

Az ügyész hozzátette, a panaszt a Fővárosi Főügyészség nem tartotta alaposnak, ezért ezt is elutasították.

A bűnösség foka, az elkövető személyében rejlő lehetséges veszély a közúti közlekedésre nem külön-külön, hanem együttesen értékelve eredményezik azt, hogy a büntetőeljárás további lefolytatása nem mellőzhető. A nyomozást befejező érdemi döntés meghozatala folyamatban van – magyarázta az ügyész.

Mindhárom a balesteben érintett jármű jelentősen átlépte a sebességhatárt. A hajsza során a csaknem 700 lóerősre feltuningolt Mercedes sofőrje elvesztette uralmát a járműve fölött, és legalább 137 kilométeres sebességgel száguldva átszakította a szalagkorlátot, és elütötte a 26 éves biciklist.

Az elgázolt kerékpáros olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházban meghalt. A Mercedest vezető férfi beismerte a bűnösségét, de tagadta a versenyzést. Azt elismerte, hogy gyorsan ment, de állítása szerint csak azért taposott bele a gázba, mert túl közel ért hozzá a mögötte gyorsan érkező BMW.

A nyomozás során kiderült, hogy a Mercedest vezető sofőr nem akkor szerezte csonttöréses sérüléseit, amikor megpördült a kocsijával, hanem akkor, amikor összeütközött a BMW-ssel. Utóbbi beismerte a gyorshajtást, és azzal érvelt, hogy a balesetbe belejátszott az is, hogy megcsúszott a másik járműből kifolyó olajon.

A halálos baleset okozásával gyanúsított férfi jelenleg bűnügyi felügyeletben van, este nyolc és reggel hét óra között nem hagyhatja el az otthonát, így a mozgása csak napközben terjedhet ki Budapest területére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik