Belföld

Több száz milliós hiányt hagyott hátra, mégis komoly jutalmat osztott magának a távozó fideszes vezetés Bátonyterenyén

Komka Péter / MTI
Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere beszédet mond a 23-as főút Bátonyterenyét elkerülő és a várost észak-déli irányba összekötő új szakaszainak átadó ünnepségén 2023. december 22-én.
Komka Péter / MTI
Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere beszédet mond a 23-as főút Bátonyterenyét elkerülő és a várost észak-déli irányba összekötő új szakaszainak átadó ünnepségén 2023. december 22-én.
Több mint 400 milliós költségvetési hiányt hagyott maga után a fideszes városvezetés Bátonyterenyén az új polgármester szerint. Ennek ellenére összesen nyolcmillió forintot meghaladó jutalmat szavaztak meg a leköszönő polgármesternek és alpolgármestereinek, köztük annak a Nagy-Majdan Józsefnek is, akiről tavaly derült ki, hogy közpénzből utaztatta rokonát és barátait egy németországi Fradi-meccsre. Az előző képviselő-testület az utolsó ülésén egy hitelfelvételről is tárgyalt volna, ám ezt sikerült megakadályozni. Az új polgármester kisebbségi városvezetésre készül a kormánypárti többségű testülettel együttműködésben.

Négyszáz millió forintot meghaladó költségvetési hiánnyal vette át az önkormányzatot a korábbi kormánypárti városvezetéstől – erről tájékoztatta lapunkat Bátonyterenye új polgármestere. Orosz István 14 év után törte meg a fideszes Nagy-Majdon József hatalmát, akit akkor ismert meg egy ország, amikor tavaly kiderült, hogy közpénzen vitte el rokonát és barátait egy németországi Fradi-meccsre.

A leköszönő polgármester és két fideszes helyettese az előző ciklus utolsó képviselő-testületi ülésén mindezek ellenére összesen több mint nyolcmillió forint jutalomban részesült.

  • A távozó polgármester háromhavi juttatásának megfelelő jutalmat kapott, ő közel 3 millió forintnak,
  • Letovai Zoltán Tamás leköszönő alpolgármester 2,6 millió forintnak,
  • míg Király Attila, úgyszintén búcsúzó alpolgármester 2,6 millió forintnak örülhetett.

Helyi közéleti szerepvállalásuk ezzel azonban nem ér véget, hiszen az új ciklusban mindhárman a képviselő-testületben maradnak: a két alpolgármester egyéniben szerzett mandátumot, a volt polgármester a Fidesz kompenzációs listájáról jutott be.

Orosz István új polgármester szerint a pénzeső azonban nem ért véget a nyolcmilliós jutalmazással. Közlése szerint a három választott tisztségviselő mellett hat, a korábbi önkormányzathoz kötődő személy is extra juttatásban részesült munkáltatói döntés alapján. A kiosztott jutalmak összege a polgármester szerint így eléri a 20 millió forintot.

Az már korábban sejthető volt, hogy a Bátonyterenye önkormányzata finanszírozási problémákkal néz szembe, Orosz István szerint ennek fő oka az iparűzési adó elvonása. A nehézségekre utalt az is, hogy az előző képviselő-testület az utolsó, szeptember 25-i ülésén hitelfelvétellel kapcsolatos tárgyalások megkezdéséről döntött volna – ám ezt a jegyző megakadályozta. A megtorpedózott előterjesztés Nagy-Majdon Józsefet öt nappal a polgármesteri mandátuma lejárta előtt azzal bízta volna meg, hogy tárgyalásokat folytasson a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó MBH Bankkal „az önkormányzat részére nyújtandó működési és fejlesztési hitel felvételéről”, majd tájékoztassa az önkormányzatot az eredményekről, melynek alapján a képviselő-testület egy hitelfelvételről dönthet.

Ahhoz, hogy a város működőképességét fenntartsuk, legalább a hiány ötven százalékát kell megszereznünk október végéig. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, komoly gondok lesznek

– értékelte a helyzetet Orosz István, aki a következő öt évben kisebbségből, a fideszes többségű képviselő-testülettel együttműködve tervezi a város irányítását.

Komka Péter / MTI A drónnal készült felvételen köd Bátonyterenyén 2024. április 26-án.

A polgármester kifejtette, ismerve az önkormányzat anyagi helyzetét, „morális értelemben vannak nagyon komoly aggályai” az előző vezetés jutalmazási gyakorlatával szemben. Ezzel – mint mondta – nem állítja, hogy az elmúlt 14 évben végzett munka nem érdemel elismerést, ám ezt szerinte más, nem anyagi természetű eszközökkel méltányosabb lett volna kifejezni.

A polgármester a 24.hu-nak kifizetetlen számlákról, nem teljesített megállapodásokról beszélt, és különösen aggályosnak nevezte, hogy az önkormányzat „rengeteg személynek, vállalkozásnak tartozik.” Példaként említette az önkormányzat közétkeztetéssel összefüggő tartozásait. Ezt azért tartja különösen aggasztónak, mert a közétkeztetésre a település állami normatívát kap, amit szerinte számla ellenében annak beérkezése után azonnal továbbítani kellett volna a vállalkozónak.

Ezek számomra becsületbeli ügyek. Annak, hogy tisztességes, gondos gazdálkodást tudjunk folytatni, egyik eleme, hogy azokkal szemben, akiknek tartozik a város, a kötelezettségeket teljesítenünk kell

– fogalmazott a polgármester. Arra a kérdésre, hogy a hitelfelvételt elképzelhetőnek tartja-e, nemmel válaszolt. A sürgető helyzet megoldására két lehetséges utat vázolt. Mint mondta, segítséget fog kérni a kormányzattól, és megkeresi majd azokat a helyi, környékbeli vállalkozókat, „akik tevékenységüknél fogva valamilyen konstrukcióban” támogatni tudnák az önkormányzatot a város működőképességének fenntartása érdekében.

Megkerestük a polgármesteri és alpolgármesteri jutalmakról szóló határozat előterjesztőjét is, hogy megtudjuk, a költségvetés helyzetének ismeretében miként jutott arra a következtetésre, hogy milliókkal kell jutalmazni az új testületbe is bejutó városvezetőket. Gembiczki Ferencet, aki továbbra is fideszes önkormányzati képviselő, telefonon értük utol, de azt mondta, lapunknak nem szeretne nyilatkozni, majd szó nélkül bontotta vonalat. Telefonon kerestük Nagy-Majdon József leköszönő polgármestert is, de hívásunkra nem válaszolt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik