Belföld

Illegális gumilerakatok: négy nyomozás, egy gyanúsított

Tompos Márton Facebook oldala
Tompos Márton Facebook oldala
Az ügyeket még nem egyesítették, vádat sem emeltek.

Mivel Lenti, Sorkifalud, Nagykölked és Devecser településeken illegálisan, nagy mennyiségben helyeztek ki gumiabroncs-hulladékokat, Tompos Márton (Momentum) arról kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt:

  • van-e folyamatban büntetőeljárás e tevékenységek vonatkozásában?
  • Felderítésre került-e más helyszínen is a fentiekhez hasonló tevékenység?
  • Egyesítésre kerültek-e az ügyek?
  • Sor került-e tanú, illetve gyanúsított kihallgatására az eljárás során?
  • Amennyiben még nyomozás van folyamatban, mikor kerül a bíróság elé az ügy?
  • Ha már megtörtént a vádemelés, mi a vád tárgya?
  • Amennyiben az eljárás megszüntetésre került, mi volt annak az oka?

Ibolya Tibor, a legfőbb ügyész helyettese válaszolt. Azt írta, hogy a Nagykölkeden és Sorkifaludon hagyott gumiabroncsok ügyében a körmendi, a devecseri gumilerakat miatt az ajkai rendőrök a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt folytatnak büntetőeljárást. Ezek az ügyek felderítési szakban vannak, így a nyomozásokra vonatkozó adatokról a nyomozó hatóság irányítója adhat tájékoztatást.

A Lenti településen elhelyezett gumiabroncsok miatt a helyi rendőrök folytatnak büntetőeljárást. Ez már vizsgálati szakban van, a bűntett megalapozott gyanúját közölték egy gyanúsítottal. A hatóság adatokat gyűjtött, tanúkat hallgatott ki, okiratokat és igazságügyi környezetvédelmi szakértői véleményt szerzett be, de a valósághű tényállás megállapításához további tanúkihallgatások, okiratok beszerzése és elemzése szükséges, így a nyomozás befejezésének időpontja még nem határozható meg. Emiatt a felsorolt ügyeket egyelőre nem egyesítették, vádat sem emeltek.

Vissza a feladónak

Tompos Márton tavaly kezdett országjárásba, Lenti, Devecser, Nagykölked és Sorkifalud illegális gumilerakatait ő tette térképre. Azt állította, a négy lerakat között Rogán Antal államtitkárának a bátyja volt a kapocs a Fideszhez, ugyanis több szálon kötődik hozzá a környezetszennyezést okozó cég.

Az ellenzéki politikus aggasztónak nevezte, hogy a fideszes vezetők mindig azt mondják, nincs baj a környezetvédelemmel, csak sohasem az ő kertjük végébe rakják az illegális szemetet. Ezt orvosolta, amikor Orbán Viktor felcsúti háza elé is vitt az illegális gumiszemétből.

A »nagyságos uraknak« is házhoz visszük az illegális gumilerakatok problémáját

– írta akkor a Facebook-oldalán. A politikus egyik videójában tavaly megszólalt egy nagykölkedi lakos is, aki szerint az elmúlt években több tízezer köbméter abroncsot raktak le engedély nélkül. Pert indított, hiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik