Belföld

„Nemcsak én vagyok nehéz helyzetben, hanem a Fidesz is” – így készülnek az új ellenzéki polgármesterek az októberi hatalomátvételre

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Sok helyen nehéz helyzetből indulnak október elején a kormánypárti uralmat megtörő új városvezetők. Akad, aki tántoríthatatlan, más a kompromisszumot keresné, csak nem találja. Ellenzéki győzteseket kérdeztünk arról, hogyan készülnek a polgármesteri szék átvételére.

Nem mindenhol zavartalan az együttműködés a régi és az újonnan megválasztott városvezetők között azokban a vidéki városokban, ahol hosszabb idő után vonulnak ellenzékbe a kormánypárti polgármesterek. A júniusi helyhatósági választáson több nagy, illetve közepes méretű városban döntöttek a választópolgárok a változás mellett – előfordult, hogy több mint harmincéves fideszes uralmat sikerült megdöntenie az ellenzéknek. Az önkormányzati választás júniusi időpontja az idén olyan kivételes helyzetet teremtett, hogy közel négy hónap állt rendelkezésre az átadás-átvétel megszervezésére, ezzel azonban a 24.hu által megkérdezett, újonnan megválasztott polgármesterek szerint kevés leköszönő fideszes városvezetés élt.

Hetekkel a hivatali mandátumuk megkezdése előtt hét olyan megválasztott, vidéki polgármestert kerestünk meg, akik vagy az ellenzéki politizálásból, vagy egy egészen más területről érkeznek a településük élére – négyen közülük kisebbségi kormányzásra készülhetnek a következő ciklusban.

Pintér Bence megválasztott győri polgármester indul a legnehezebb helyzetből, hiszen az őt támogató szervezet mindössze 3 mandátumot, míg a Fidesz 14-et szerzett, és ezt a helyzetet érdemben az sem árnyalja, hogy az akkumulátorgyár terve ellen tiltakozó győrszentiváni civilek is szereztek egy helyet a közgyűlésben. Pintér a 24.hu kérdésére azt mondta, nem látja a leköszönő városvezetésen, hogy különösebben együttműködő lenne a gördülékeny átadás-átvétel érdekében: a távozó Dézsi Csaba Andrással a választások után egyszer egyeztettek informálisan az irodájában, ám konkrétumok nem kerültek elő a megbeszélésen.

Szajki Bálint / 24.hu Pintér Bence

Pedig lenne miről beszélni. Mint azt korábban a hvg.hu cikke alapján megírtuk, Pintér hiába érdeklődött elődjénél arról a 650 milliós adósságról, amivel Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint a város tartozik a Volánnak, sem elődje, sem a tárcavezető nem tájékoztatta őt a részletekről. Az sem ad okot bizakodásra, hogy nem sokkal az átadás-átvétel előtt Dézsi Csaba András az őt korábban támogató civil szervezet propagandista vezetőjét helyezte a győri közszolgálati média élére.

Úgy tűnik, mintha én lennék nehéz helyzetben, és ez bizonyos szempontból igaz is. De azt gondolom, hogy a Fidesz legalább ilyen nehéz helyzetben van, hiszen nem ez volt az utolsó választás, amin el akarnak indulni

– fogalmazott. Szerinte a kormánypárt idei vereségének egyik oka éppen az volt, hogy – például a győrszentiváni akkumulátorgyár ügyében – nem vették figyelembe a helyiek akaratát. Ha pedig a fideszes többségű közgyűlés továbbra is ezt teszi, és akadályozza az új polgármester munkáját, akkor annak Pintér szerint meglesz a következménye a 2026-os parlamenti választáson is.

Márpedig mutatkoznak ennek jelei: csütörtökön derült ki, hogy Dézsi olyan előterjesztéssel készül a jövő heti közgyűlésre, mely kivenné az új polgármester kezéből a város költségvetésén belüli pénzekről, illetve az önkormányzati vagyonról szóló döntések lehetőségét, amit eddig bizonyos összeghatárig a polgármester egy személyben is megtehetett. Emellett a tulajdonosi és utasítási jogokat is az egyik önkormányzati bizottság kapná meg a leendő polgármester helyett.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik