Belföld

Medián: a fiataloknál nyerő helyzetben a Tisza Párt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Jelentős, abszolút többségben vannak a kormányváltást óhajtók.

Ha most vasárnap lennének választások Magyarországon, a listás szavazatok 43 százalékát kapná a kormánypárt, míg a Tisza 39 százalékot szerezne, derült ki múlt héten a Medián-kutatásábólHann Endre ügyvezető igazgató most a részleteket ismertette a HVG-ben, miután korábban annyit már elárult, Budapesten egyértelműen a Tisza Párt vezet.

Június óta látványosan romlott a közhangulat: már csak minden negyedik ember érzi úgy, hogy jó irányba mennek a dolgok az országban, kétharmados többség érzékel rossz irányt. Utoljára 2022 decemberében mért e kérdésben ilyen nagy különbséget a Medián. Abszolút többségben vannak a kormányváltást óhajtók.

A Fidesz–KDNP azért vezet a pártok versenyében, mert noha a Tisza Párt híveinek 96 százaléka szeretne változást, a bizonytalanok körében csak 55 százalékos ez az arány. A mozgósítás a fő oka a Tisza Párt sikerének, a fideszesek 83 százalékával szemben az ő híveik 90 százaléka biztosan ott lenne egy most vasárnapi választáson.

Magyar Péterék támogatóinak aránya szinte minden társadalmi csoportban nőtt, a budapestiek és a diplomások között egyértelmű a Tisza előnye. A párt nyerő helyzetben van az 50 évesnél fiatalabbak körében is, ráadásul kedvez neki szavazótábora átlagéletkora. Ezek összevetéséből kiderül, hogy a Tisza-szavazók átlagosan 11 évvel fiatalabbak a fideszeseknél.

Magyar Péter pártelnök korábban azt mondta: nem lepte meg a kutatás. Ő a sikert egyebek mellett azzal magyarázta, hogy elérték azt, hogy szakmai kérdésekről folyjon a diskurzus. Szerinte a Fidesz elszokott a szakmai vitáktól, nincsenek is igazából jó szakemberei, mert azok vagy nem mennek már a Fidesz környékére, vagy elüldözik őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik