Belföld

Tíz éve még Orbán volt a legény a gáton, most Magyar Péter folytatja történetét a nem működő államról

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Magyar Péter akkora lendülettel szállt be az árvízvédelmi tartalomgyártásba, mint Orbán Viktor a 2013-as áradás idején. A gátakon ugyanúgy a Fidesz kormányzóképességét igyekszik rombolni, mint a kórházakban és a MÁV járatain, a kormányoldal pedig mintha szokatlanul későn ébredt volna.

A Fideszben régóta úgy tartják, hogy Orbán Viktor a valódi válsághelyzetekben teljesít a legjobban, és különösen elemében érzi magát árvíz idején: már a 2001-es tiszai árhullám idején megtapasztalta miniszterelnökként, hogy a gumicsizma és a cselekvő, a bajbajutottakkal szót értő politikus képe jól áll neki, majd ezt az aktivitást láthattuk a kolontári iszapkatasztrófa, a 2013-as dunai árvíz és a Covid-lezárások közepette is, amikor kórházakat és raktárakat járt végig jó gazda módjára, immáron a közösségi médiában bőszen dokumentált módon.

A „hazai pálya” és a kormányzati pozícióból adódó cselekvési lehetőség kínálta előny ellenére most mégis úgy fest, hogy Magyar Péter jobb ütemérzékkel, vagyis korábban és hatékonyabban csatlakozott rá az árvízre, így a napirend meghatározásában ismét ő került lépéselőnybe, reagálásra kényszerítve a kormányt, ahogyan augusztusban az egészségügyi intézmények látogatásakor.

Természetesen nem arról van szó, hogy a Tisza Párt elnökének aktivitása kellett ahhoz, hogy a miniszterelnök szolgálatba helyezze magát, és kedden már a megszokott képsorokat lássuk az intézkedő Orbánról, aki a Lajtánál engedélyt adott a szükségtározó megnyitására, Komáromban pedig arról beszélt, hogy a tíz évvel ezelőtti áradás óta megépítették azokat a gátakat, amelyek most homokzsákok nélkül is megvédik a várost. Ez a szerep kézenfekvő Orbán számára – azonban hozzászokhatott ahhoz, hogy egyeduralkodó a terepen.

Nem véletlenül írta Török Gábor azt, hogy amit Magyar „a közelgő árvíz kapcsán csinál, az szinte tankönyvszerűen professzionális. Pont olyan, amilyen a Fidesz politikája, kommunikációja volt évtizedeken keresztül. Nincs persze ebben semmi rendkívüli, különösen nem eredeti, de minden benne van (stratégia, taktika, munka), ami nélkül a politika nem lehet hatékony, sikeres”, miközben a kormányoldalon „mintha egyre gyengébb lenne a teljesítmény”. „A tapasztalat hasznos, a rutin veszélyes – mondta Orbán Viktor az árvíz elleni védekezésről, de akár a Fidesz politikájára is gondolhatott volna” – jegyezte meg az elemző, és az elkényelmesedés jelei valóban tetten érhetők.

Lássuk, hogyan aktivizálta a jobboldalt Magyar jelenléte a gátakon, és mire használja fel a témát és az abból következő figyelmet a Tisza Párt elnöke!

Szajki Bálint / 24.hu

Orbán Schwarzeneggerrel, Magyar már az árvízre gyúr

A napokban nem csak a TISZA árad országszerte, de jövő héten sajnos a Dunán és más folyóinkon is óriási, rekord közeli vízállás várható

– írta Magyar még péntek délután, majd másnap közölte, hogy a gátakra vezénylik a Tisza-aktivistákat, akikhez egy e célra létrehozott e-mailcímen lehet csatlakozni, emellett pedig adományokat is várnak, hogy ásók és zsákok vásárlásával segíthessenek.

Ugyanezen a napon egy, a nagy bajok idején megszokott, akciófilmes hangulatú videóban a miniszterelnöki furgon kigurult a Duna-partra, ahol a vízügyesek azt közölték Orbánnal, hogy minden rendben lesz: sem emberből, sem pénzből nem szenvednek hiányt. A kormányfő búcsúzóul jelezte, keressék, ha baj van, de hamar kiderült, hogy van jobb programja is: szombaton elment Arnold Schwarzeneggerrel edzeni.

Az osztrák származású amerikai testépítő, akciósztár, politikus a hétvégén öt különböző bejegyzésben tűnt fel az éppen fogyni igyekvő Orbán Facebook-oldalán, amíg az árvízveszély csak háromban. A kormányfő udvartartása pedig nem győzte építeni az imázst: ha a miniszterelnök súlycsoportot akar váltani, nem adja a Terminátor segítségénél alább, ami a megafonos mémek szerint komoly fejfájást okozhat Magyarnak. Másképp alakult: az egykori kaliforniai kormányzó látogatása aligha okoz áttörést a kormányfő életmódprogramjában és megítélésében, a Tisza Párt elnöke viszont újra bizonyította, hogy tanult a fiatal Orbántól.

Árvízügyben ráadásul több, igencsak érintett fideszes politikus is feltűnően lassan ébredt:

  • Nagy István agrárminiszter vasárnap reggel még egy álmos szelfivel tudatta, hogy a szürke időjárás miatt kimozdulni sincs kedve, holott a választókerületébe tartozó Mosonmagyaróvár az egyik első település az országban, amit elér az árvíz, ráadásul a legnagyobb veszély épp a Lajtán volt várható. Pár órával később Nagy varázsütésre már arról posztolt, hogy minden hivatalos programját lemondta, mert a gáton a helye.
  • Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerdán – a rövidesen az árvízveszély miatt lezárt – Margitszigetről posztolt kocogós képet, nem sejtve, hogy a fitneszkormányzás rövid életű lesz, Magyar bírálatának középpontjába pedig éppen a honvédségi jelenlét hiánya kerül. A miniszter csak vasárnap délután közölte, hogy „több vármegye megkeresésére” elrendelte katonák kivezénylését árvízvédelmi munkálatokra. Természetesen a politikai felettesei azóta Szalay-Bobrovniczkyt is kivezényelték a gátra, bár a kétéltűekkel még láthatóan ismerkedik a multimilliárdosból lett honvédelmi miniszter.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
Változunk. Csatlakozz hozzánk! Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik