Magyar Péter minden szerződéses és tartalékos katonát a gátakhoz vezényelne

A Tisza Párt elnöke Orbán Viktorhoz fordult.

Miután Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter kedden reggel bejelentette, hogy már csaknem 1400 katona segíti az árvíz elleni védekezést, a Tisza Párt elnöke arról írt közösségi oldalán, hogy ez kevés, hiszen közben több tízezer civil pakolja a homokzsákokat (köztük iskolából kirendelt sok száz gyerek).

Magyar Péter nem érti, hogy a kormány 5 nappal az első bejelentése után, a tetőzés közeledtével miért csak 1400 katonát tud/akar az árvízi védekezésbe bevonni az egyik legsúlyosabb dunai árvíz idején. Orbán Viktort arról kérdezte:

Magyar Péter úgy tudja, a 12 ezer önkéntes tartalékosnak csak hétfőn ment ki az első üzenet az árvízi feladatvállalásról, az alábbi szöveggel:

Tisztelt Tartalékos Katona!
Felmerült annak a lehetősége, hogy az árvízi védekezési feladatok megerősítésére tartalékos katonák kerüljenek behívásra.
Kérem, amennyiben – tervezhetően – 2024. szeptember 19-től egy hét időtartamra részt tudna venni a feladatokban, úgy szándékát a SZKIF email címére (mh1tve.szkif@mil.hu) 2024. szeptember 17. 12:00-ig »Árvíz 2024-feladatvállalás« tárgyban jelezze. A részvétel pontos feladatainak kidolgozása jelenleg zajlik.

Orbán Viktort ezért arról is kérdezte:

Magyar Péter arra is kíváncsi, hány fős a katasztrófavédelmi állomány, közülük hány embert vezényeltek ki a gátakra, igaz-e, hogy nem rendeltek el 24/24-es műszakot?

Az egyik legsúlyosabb árvízi veszélyhelyzetben miért nincs már napok óta a gátakon/miért nem dolgozik a védelmi feladatokon minden hadra fogható szerződéses katona és tartalékos?

Levele végén a Tisza Párt elnöke felidézte az eddigi, általa zavarosnak tartott kormányzati kommunikációt a mozgósításról. Szalay-Bobrovniczky Kristóf kedden, a Facebook-oldalán jelentette be, hogy már csaknem 1400 katona segíti az árvíz elleni védekezést, és azt is jelezte: a tervek szerint a hivatásos és szerződéses állomány mellett szerdától a területvédelmi tartalékos katonák is részt vesznek az árvízvédelemben. A honvédelmi miniszter előzőleg úgy vélte: Magyar Péter a Magyar Honvédség ellen hergel, ami szégyenletes.