Pintér Sándor: Ha feladatunk van, el fogjuk látni

Az árvízi védekezésről tartott sajtótájékoztatót a belügyminiszter.

Hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatót az árvízi védekezésről Pintér Sándor. A belügyminiszter a tájékoztatón a hvg.hu tudósítása szerint elmondta, hogy a Boris-ciklon az utóbbi napokban jelentős károkat okozott a kontinensen, a Duna kilépett a medréből, és hamarosan eléri a ciklus hatása Magyarországot is, hazánkban elsősorban a Duna-menti területek vannak veszélyben.

A belügyminiszter arról is beszélt, hogy Orbán Viktor elrendelte egy árvízvédelmi operatív törzs létrehozását. A tárcavezető hangsúlyozta továbbá, hogy a Magyar Honvédség akár helikopterekkel is beszállhat a mentésbe, valamint a büntetés-végrehajtás is részt vehet a védelmi munkálatokban. Hozzátette: talpon kell lennie az egészségügynek is, hiszen lehetnek sérülések.

Pintér szerint az előkészületek lehetővé teszik, hogy a medrében tartsák a Dunát és a mellékfolyóit, ha pedig ez nem lehetséges, akkor az ideiglenes tárolók használatával fogják biztosítani, hogy ne lakóterületekre öntsön a víz.

A belügyminiszter arra kérte az önkormányzatokat, hogy állítsanak fel védelmi bizottságokat, ezek szükségleteiket biztosítani fogják. Szívesen fogadnak önkénteseket, az interneten jelzik majd, hol van leginkább szükség segítségre.

Felkészültségünk elérte a száz százalékot, ha feladatunk van, el fogjuk látni

– szögezte le Pintér, aki jelezte, hogy lemondta külföldi feladatait, amíg helyzet van, Magyarországon marad.

Hétfőn nulla óra óta harmadfokú az árvízvédekezési készültség minden budapesti Duna-szakaszon, Karácsony Gergely tájékoztatása szerint pedig a hét második felében érkezik az évtized legnagyobb árhulláma. Az időjárás pedig egyelőre nem segíti az árvízvédelmet: marad az esős idő, több megyére figyelmeztetést adtak ki.

Kapcsolódó
Galéria: így pusztítanak az áradások a környező országokban
Képeken mutatjuk az áradások hatását több európai országban.