Belföld

Már negyvenezertől lehet használt autókra licitálni a NAV-nál

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A 40 ezer forintos Opeltől a 9 millió forintos Fordig tart jelenleg az adóhatóság oldalán a bárki által megvásárolható személyautók kínálata – írja a Vezess.hu, amely áttekintette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által árverésre bocsátott használt autók kínálatát. Jelenleg – mint írják – épp félszáz jármű közül lehet válogatni, amelyeket többnyire adóügybe keveredett polgároktól vagy cégektől foglalt le az állam.

Az online árveréseken legnagyobbrészt személyautókat hirdetnek, de motorokra, kisteherautókra, sőt akár utánfutókat is lehet licitálni. Az induló licitárakat úgy állapítják meg, hogy az egyes autónak megbecsülik a piaci árát a NAV szakértői, amit megfeleznek, majd erről a felezett összegről indul a licit.

Ahhoz, hogy licitálni lehessen, első lépésként a Magyarorszag.hu oldal Ügyfélkapujában kell regisztrálni, majd ezzel az azonosítóval lehet a rövidre szabott idő alatt ajánlatot tenni. Az árverések lezárulása után a NAV másnap 20 óráig hirdet hivatalos végeredményt, a nyertes 8 napon belül köteles megjelenni az illetékes adóigazgatóságnál és rendezni a vételárat. Ha ez nem történik meg, a hatóság értesíti a 2-5. legmagasabb árat kínáló licitálót is, velük – sorrendben – újraindul a verseny. Ha egy nyertes nem fizet, további elektronikus árverésen már nem vehet részt.

A 24.hu épp szerdán írt egy Lamborghinről  és Bentley-ről, amelyek szerepeltek a NAV által megvételre kínált autók között. Az adóhatóság 300 milliót bukott az ügyön, miután több luxusautót lefoglalt egy győri adócsaló bandától. A lefoglalással és az értékesítéssel az volt az alapvető gond, hogy az autókat a vádlottak csak bérelték egy német flottakezelő cégtől, az A.B. Dienstleistungs GmbH-tól, amelynek nem volt köze a bűncselekményekhez.A német fél pedig hiába jelezte a magyar hatóságoknak, hogy kérik vissza az autókat, mégis elárverezték azokat.

A német lízingcég perelt, és jogerősen nyert is a NAV ellen a Fővárosi Ítélőtáblán: 233,7 millió forintot és négy évre visszamenőleg késedelmi kamatot ítélt meg a bíróság, azaz mintegy 300 millió forintot kell kifizetnie az adóhatóságnak.

Kapcsolódó
Több mint százmilliót bukott a lamborghinis árverésen az állam
Hiába dicsekedett Varga Mihály azzal, hogy adócsökkentésre fordítják a befolyó összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik