Belföld

„Ezen halálosan megsértődött” – Iványi Gábor felelevenítette, hol romlott el a viszonyuk Orbán Viktorral

„Csak találgatni tudok” – mondta Friderikusz Sándor azon kérdésére Iványi Gábor a Friderikusz Podcast legutóbbi adásában, hogy vajon miért gyűlöli őt ennyire a hatalom, és miért dolgozik azon hosszú évek óta, hogy ellehetetlenítse az ő és a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) munkáját.

Iványi szerint benne lehet a dologban, hogy Orbán Viktor számára kényelmetlen, hogy időről időre emlékezteti őt a hajdani demokrata önmagára, ezt követően pedig felidézett egy történetet még az ezerfordulóról, amikor a kettejük viszonya elkezdett megromlani. Az első Orbán-kormány idején – meséli Iványi – Balog Zoltán kereste meg őt a miniszterelnök üzenetével, hogy „közelebb kellene jönni a tűzhöz”.

Ha kiállnék egy közös fotóra Orbán Viktorral, akkor kiemelt támogatást adna a munkáinkhoz

– mondta neki Balog, Iványi azonban nemet mondott a felkérésre. Ezt két dologgal indokolta. Egyrészt szerinte már ekkor érezni lehetett az előszelét Orbán politikai pálfordulásának. „A Liberális Internacionálénak volt az elnöke, és ebből kezdett ilyen ókonzervatívvá, majd szélsőségessé lenni. És ezt én ijesztőnek találtam, és nem akartam ezzel közösséget vállalni” – magyarázta Friderikusznak Iványi, majd úgy folytatta, amikor Balog megkereste, ő leszögezte neki, hogy nincs szüksége kiemelt támogatásra, csak annyit adjanak nekik, amennyi jár.

És állítólag ezen halálosan megsértődött

– mondta a lelkész a miniszterelnökre utalva.

Iványi Gábor és a MET évek óta a mindenkori Orbán-kormány célkeresztjében áll. A 2011-es egyházi törvénymódosítás következtében elvették a MET-től az egyházi státuszát, azóta Iványi Gábor egyháza folyamatosan anyagi problémákkal küszködik A folyamatos jogi és pénzügyi csatározások közepette adócsalással is megvádolták már a lelkészt, a NAV is többször vizsgálódott náluk, februárban bilincsben vitték el az egyik munkatársát. Ezekre az akciókra Iványi és a közössége politikai retorzióként tekint.

A legutóbbi hírek velük kapcsolatban arról szóltak, hogy napokkal az új tanév kezdete előtt bezáratták a MET fővárosi iskoláit és egy szegedi intézményüket is.

Kapcsolódó
„Ha Jézus főispán lenne, akkor mit csinálna?” – Sára Botond hivatala előtt tüntettek a tanévkezdés előtt bezáratott iskoláért
A fővárosi kormányhivatal nem egészen egy héttel az iskolakezdés előtt bezáratta az Iványi Gábor egyházához tartozó, speciális nevelési igényű gyermekekre szakosodott iskolákat. A diákokat, szülőket és tanárokat leforrázta a hír, sokan nem találnak másik iskolát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik