Belföld

Magyar Péter: Megkeresett minket sok oligarcha

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ha megkérdeztek volna engem február 17-én, nem gondoltam volna, hogy ide jutunk, vagy azt gondoltam volna, hogy eddigre börtönben ülök, vagy valahol külföldön próbálok új életet kezdeni.

Erről beszélt Magyar Péter a HVG szerda esti rendezvényének vendégeként, utalva a Medián által mért adatokra, miszerint a Tisza Párt már tapad a Fideszre. Hozzátette, tudomása szerint a Karmelita belső mérései szerint már hibahatáron belülre, 2,5 százalékra megközelítette a Tisza a kormánypártot.

Magyar szerint november végére állhat össze a Tisza alapszabálya. Jelenleg kevesebb, mint 20 tag van, de tízezer feletti azok száma, akik belépnének. Arra a kérdésre, hogy miért jelentkeznek az emberek a Tisza Pártba, hogy ott szeretnének politizálni, szerinte az a válasz, hogy hazaszeretet.

Úgy véli, nem egy-egy embert kell majd kiválasztaniuk első körben a 106 egyéni választókerületben, hanem többet és később közülük kerülhet majd ki az, aki a Tisza Párt egyéni képviselőjelöltje lesz a 2026-os választáson. A beszélgetés későbbi pontján elhangzott, pontosan tudják, melyik az az 54 választókörzet, amit meg kell nyerniük a győzelemhez. Azt nem ígérik, hogy minden tökéletes lesz egy év után, vagy akár öt év után, de jobb az lehet.

A pártfinanszírozásról megjegyezte: saját magukat akarják fenntartani, magánszemélyek adományaiból, miközben tudja, hogy a Fidesz milliárdokat költ alapítványokon meg más csatornákon a hozzá közel álló szervezetekre, például a Megafonra, nekik viszont nincsenek ilyen lehetőségeik.

Megkeresett minket sok oligarcha, mert ők szeretnek a pirosra és a feketére is tenni, de figyelmeztettem őket, hogy lehet, a zöld lesz a nyerő és akkor mindent elveszítenek

– fogalmazott.

Magyar úgy látja, a Fideszben és a kormányban is lát olyanokat, akik véres sérüléseket szereztek az utóbbi időben. Név szerint említette Takács Péter egészségügyi államtitkárt és Lázár János építési és közlekedési minisztert.

Magyar a vele kapcsolatos Ötkert-botrányról megjegyezte: tíz sajtópert már megnyertek, és a következő 60-at is meg fogják nyerni, „még ha hozzák is a hamis tanúkat”. Megjegyezte, „az biztos, hogy nagyon óvatosnak kell lennem, és szerintem nem is követtem el az Ötkert óta semmit, de biztos, hogy leszek én még minden, talán pedofil és gyerekgyilkos is a propagandában.”

A fővárosi ügyekre rákanyarodva arról beszélt, jó az az értelmezés, hogy Budapesten a Tisza Párt lényegében ki akar maradni mindenből. Ugyanakkor hajlandóak jó döntéseket támogatni, példaként említette, hogy ha Vitézy Dávid programjának már csak a tizede is megvalósulna, ez egy sokkal jobb város lenne.

Sok olyan dolgot felsorolt Magyar, amiről azt mondta, hogy sikerként értékelné, ha a Tisza Párt kezdeményezésére vagy közreműködésével megvalósulna a következő években Budapesten. Ezek közé sorolta az élhetőbb, tisztább, rendezettebb, biztonságosabb, élő Duna parttal bíró Budapestet, a kormánnyal egyeztetve befejezett Hősök terei múzeumi negyedet, akadálymentesített és jobb közösségi közlekedést, összefüggő zöldfelületeket, és külön kiemelve a fővárosi bérlakásépítési programot.

Magyar szerint a kormány által gerjesztett háborús pszichózisnak és a propagandának sincs már hatása. A politikus arról is beszélt zárásként, hogy személyesen is nehéz feldolgoznia az elmúlt hónapok sikereit és néha kudarcait is, ő is tudja, hogy figyelnie kell a testi és lelki egészségére is, talán két vagy három napot is pihen majd valamikor az ősszel, bár egyelőre még a pártjával nem tudott túllépni a one man show-n, amit ő visz.

Egyet tudok mondani: sajnos olyan állapotban van a hazánk, az ország, 14 év nagy idő, a Fidesz és a propaganda küzdeni fog, mint a malac a jégen, a csillagokat is leígérik majd az égről, de eddig mégse éltek a lehetőséggel, úgyhogy ezt már csak mi tudjuk elrontani. Ha ez nem sikerül, az nem a Fidesz győzelme, hanem a mi hibánk lesz

– zárta gondolatait.

Kapcsolódó
Gyurcsány Magyar Péternek: Szar emberek nem tudnak jó országot csinálni
Ha lenne még párbaj, kihívná a Tisza elnökét, amiért alkoholistának bélyegzi. De, mivel nincs, csak „megkarcolta”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik