Belföld

Van, ahol a választási izgalmak nem értek véget: öt településen időközi választást tartanak vasárnap

Vasárnap öt településen rendeznek időközi önkormányzati választást. Koppányszántón, Büssüben és Szijártóházán időközi polgármester-választás lesz, mert június 9-én az első helyezettek között szavazategyenlőség alakult ki. Oroszlányban szintén döntetlen miatt voksolnak újra, Újfehértón pedig a képviselő lemondása miatt kell egyéni választókerületi képviselőt választani.

A Tolna megyei Koppányszántón Niklai Gábor (Fidesz-KDNP) és Partinné Bondor Anna (független) polgármesterjelöltek egyaránt 91-91 szavazatot kaptak júniusban.  Vasárnap a 340 lakosú településen ugyanerre a két jelöltre szavazhat a névjegyzékben szereplő 275 választó.

A Somogy megyei Büssüben a vasárnapi polgármester-választáson Hegedüs Zoltán, Pintér Csaba és Szegvári József versenyez, a három független indulóra egy szavazókörben voksolhat a Kaposvárhoz közeli község 240 választópolgára. A júniusi önkormányzati választáson ugyanis az élen szavazategyenőség alakult ki Hegedüs és Szegvári között, mindketten 60-60 szavazatot kaptak.

A Zala megyei Szijártóházán 41 választópolgár szerepel a névjegyzékben, ők két független polgármesterjelölt közül választhatnak. Júniusban még három független jelölt volt, akkor a legtöbb szavazatot Ivacska Szilárd és Sárvári Éva kapta, egyaránt 10-10-et. Az akkori három jelölt közül mára kettő azonban visszalépett, így Sárvári Éva mellett új jelöltként Sárvári Terézia méreti meg magát. A két polgármesterjelölt egyben a felálló kéttagú képviselő-testület tagja is lett a júniusi választáson, így bármelyikük is győz, a helyére új képviselő kerül. Tavasszal azonban a harmadik és a negyedik legtöbb szavazatot gyűjtő képviselőjelölt között szintén szavazategyenlőség volt, így most sorsolással döntenek arról, hogy közülük ki lesz a testület új tagja.

A Komárom-Esztergom megyei Oroszlány 4. számú egyéni választókerületében is azért kell időközi választást tartani, mert a június 9-én szavazategyenlőség alakult ki Babai János (Oroszlányiak Lokálpatrióta Köre) és Auerné Böröczky Erzsébet (Fidesz-KDNP) között. A vasárnapi időközi képviselő-választáson újra indul a két jelölt, hozzájuk a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeként Puskás Alexa csatlakozik. A választói névjegyzékben 1740-en szerepelnek.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Újfehértó 4. számú egyéni választókerületében azért tartanak időközi képviselő-választást, mert a júniusban képviselővé választott Gulyás Gábor (Szövetségben városunkért) lemondott. Vasárnap Gyermán János (Szövetségben városunkért) és Kása István (független) indul, a választói névjegyzékben 1395-en szerepelnek.

A június 9-ei önkormányzati és európai parlamenti választásról szóló interaktív aloldalainkat itt tudja böngészni.

(via MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik