A cukorbeteg gyerekek maguknál tarthatják az iskolában a mobiltelefont

3000 gyerek érintett.

Az 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermekek az igazgatók döntése alapján az iskolában is maguknál tarthatják a mobiltelefont – írta Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója Facebook-oldalán vasárnap.

Az iskolákban több mint 3 ezer, 1-es típusú cukorbetegséggel élő gyermek kezdte meg a tanulmányait. Ők az igazgatók döntése alapján továbbra is maguknál tarthatják a mobiltelefonjaikat az iskolai idő alatt, így értesülhetnek azokról az adatokról, amelyeket a szöveti cukormérő eszközök (szenzorok) továbbítanak az okoseszközökre – írta a főtanácsadó.

A szülőknek jelezniük kell az iskola igazgatója felé, hogy a gyermek 1-es típusú cukorbeteg. Ezt orvosi papírokkal kell igazolni. Az igazgató ebben az esetben tudja engedélyezni a mobiltelefon használatát a tanítási nap folyamán – közölte. Az igazgató rögzíti a tanulmányi rendszerben a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát, valamint a birtokolható tárgyat. Így a diabéteszes gyermekek a továbbiakban is láthatják a telefonjukon a nekik legfontosabb adatokat – olvasható a bejegyzésben. A cukorbeteg közösségek számíthatnak a kormány támogatására – írta Nyitrai Zsolt.

Kapcsolódó
Nem unortodox lépés az iskolai mobiltiltás az unióban
Bár a magyar kormány szeptember elsején hatályba lépett rendeletét nem fogadta egyöntetű lelkesedés idehaza, az iskolai mobilozás tiltása nem számít unortodox lépésnek az Európai Unióban, ráadásul összhangban van az UNESCO irányelveivel is.