Belföld

Nem lesz népszavazás a kormány háborús propagandájának betiltásáról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A Nemzeti Választási Bizottság megtagadta a kérdés hitelesítését.

A Hivatalos Értesítőben jelent meg a szűkszavú közlemény, amely szerint a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szeptember 4-én megtagadta két országos népszavazásra feltenni kívánt kérdés hitelesítését. Azt már a testület hivatalos honlapján tették közzé, hogy az

Egyetért-e Ön azzal, hogy gyermekeink védelme érdekében Magyarországon tilos legyen az olyan politikai reklám és politikai hirdetés, amely a gyermekek lelki fejlődésére ártalmas vagy lelki nyugalmának megzavarására alkalmas tartalmat foglal magában– különösen ilyennek minősítve a közveszéllyel vagy háborúval való fenyegetést – illetve gyermekekben félelemérzetet keltő tartalmat közvetít?

népszavazásra javasolt kérdés hitelesítését tagadta meg. A népszavazást a Vona Gábor vezette Második Reformkor Párt kezdeményezte.

Az NVB egyebek mellett azzal indokolta döntését, hogy a népszavazási kezdeményezésben feltett kérdés célja voltaképpen a politikai reklámok, hirdetések tartalmuk szerinti korlátozása, ezért felvetődik a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozása. A testület emlékeztetett rá, hogy ez alapjog az Alkotmánybíróság meghatározása szerint jogi személyeket is megillethet, különösen a választási kampányban folytatott versengés idején. Ráadásul

a szólásszabadság különleges védelmet követel akkor, amikor közügyeket és a közhatalom gyakorlását, a közfeladatot ellátó, illetve a közéletben szerepet vállaló személyek tevékenységét érinti.

Az NVB arra jutott, hogy egy érvényes és eredményes népszavazás esetén sérülne a közösséget megillető tájékozódáshoz való jog.

Az Alaptörvény rögzíti, hogy minden gyermeknek joga van a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges védelemhez, gondoskodáshoz, ám a véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvény-ellenes korlátozását jelentené, ha a kiskorúak védelme érdekében önmagában és kizárólag a közlés tartalma alapján teljes tiltást alkalmazna a jogalkotó.

A testület szerint a kérdés

  • a szükségesnél nagyobb mértékben korlátozná a pártok véleménynyilvánítási jogát,
  • az Alaptörvény burkolt módosítására irányul,
  • a népszavazás után az Országgyűlésnek módosítania kellene az Alaptörvényt,
  • nem felel meg az egyértelműség követelményének,
  • megtévesztő.

A Nemzeti Választási Bizottság szerint a kérdés azért megtévesztő, mert azt a látszatot kelti, mintha a közveszéllyel fenyegetést tartalmazó politikai reklám, politikai hirdetés megengedett lenne, megtiltásához jogalkotásra lenne szükség. Megtévesztő jellege miatt a népszavazás nem lenne legitim, mivel a választók nem tudnák pontosan, miről szavaznak.

Ráadásul a  kezdeményezés részkérdéseire akár egymással ellentétes válasz is adható. A választók egy része támogathatónak tarthatja a gyermekek lelki fejlődésére ártalmas tartalmak tilalmát a politikai reklámokban és hirdetésekben, míg a lelki nyugalmuk megzavarására alkalmas, félelemérzetet keltő tartalmaknál nem tekintené ezt szükségesnek.

A Nemzeti Választási Bizottság arra jutott, hogy a népszavazásra javasolt kérdés sérti az Alaptörvényt, nem felel meg az egyértelműség követelményének ezért hitelesítését megtagadta.

Idén országszerte ellepték a közterületeket a Fidesz háborús plakátjai, sokszor iskolákhoz is kerültek.

Kapcsolódó
Pszichológus: Félelmet kelthetnek a gyerekekben a kormány plakátjai
Ez már egy KDNP-s polgármesternek is sok volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik