Kampánypropagandistát rak a helyi közmédia élére a bukott győri polgármester

Dézsi Csaba András az őt támogató civil szervezet vezetőjét helyezte a győri közszolgálati média élére – nem sokkal azelőtt, hogy hivatalba lépne a júniusban megválasztott új városvezető, Pintér Bence, aki változtatásokat ígér.

A júniusi választások előtt a Borkai-maszkos Gyurcsányt ábrázoló plakátokat elhelyező győri szervezet vezetőjét, Panda Ákost helyezte az önkormányzati média élére a kihívójával, Pintér Bencével szemben elbukott Dézsi Csaba András leköszönő fideszes polgármester. Az októberben hivatalba lépő, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület színeiben győzelmet arató, a helyi LMP, Momentum és MSZP által támogatott új városvezető már korábban megjósolta ezt, a kinevezés tényét pedig a helyi közmédia műsorában Dézsi is megerősítette. Hivatalosan természetesen a győri közmédiacéget tulajdonló önkormányzati Győr-Szol Zrt.-nél döntöttek a személyi változásról, ám ez aligha történhetett meg a kormánypárti városvezető jóváhagyása nélkül.

A június 9-i választás előtt jó néhány helyre kikerültek Győrben azok az abszurd plakátok, amelyeken a Borkai Zsolt maszkját éppen magáról leszedő Gyurcsány Ferenc látható ezzel a felirattal:

Vigyázat, csalók! Borkai eladta a lelkét Gyurcsánynak! Eladná Győrt is!

A plakátokon felelős kiadóként a Győri Civilek Körének Egyesülete volt feltüntetve. Ezt a szervezetet nem sokan ismerték az észak-dunántúli vármegyeszékhelyen, ami nem is csoda, hiszen csak 2024. február 29-én jegyezte be az egyesületet a bíróság.

Arra, hogy a nem Borkait, sőt nem is a több ellenzéki párt által segített Pintér Bencét támogató, hanem Glázer Tímea személyében saját – végül alig 3,5 százalékot szerző – polgármesterjelöltet állító Demokratikus Koalíciónak és elnökének mi köze lenne a 2019-ben a szexbotránya után polgármesterré újraválasztott, majd lemondó volt fideszes politikushoz, semmilyen racionális magyarázattal nem szolgált a hirdetések közzétevője.

Annál beszédesebbek az egyesület képviselőjeként a nyilvántartásban feltüntetett nevek. Panda Ákos elnök az egyesület létrehozása után nem sokkal bejárta a helyi önkormányzati, illetve kormánypárti médiát. Egyesületével „szilárd értékrendre épít, amelynek alapja a nemzeti, keresztény, konzervatív értékrend” – említették róla március 22-én a Kisalföld portálján. Az önkormányzati GyőrPlusz hetilap oldala április 3-án még egyértelműbben fogalmazott Pandáról:

Soha nem tagadta, hogy Fidesz-szimpatizáns, s a politikai véleményét legtöbbször nem is tartotta magában, ebből a 90-es években akadtak még konfliktusai, de megváltoztatni nem tudták sem a hitvallását, sem a személyiségét.

„Dézsi Csaba András, Győr leváltott polgármestere továbbra is görcsösen ragaszkodik a hatalmához, és immáron a harmadik hatalomátmentési kísérletébe fog bele: azt a Panda Ákost rakja a Győr+ Média Zrt. élére, akit onnan ismerhet a város, hogy megalapította a Győri Civilek Körének Egyesülete nevű fideszes álcivil szervezetet. A név ne tévesszen meg senkit: Dézsi Csaba András ezen az egyesületen keresztül intézte a győri lejárató plakátkampányokat” – fogalmazott közleményében Pintér Bence, aki megválasztása óta többször is azt jelezte: együtt szeretne működni a fideszes közgyűlési többséggel.

A kinevezés tényét végül a fideszes városvezető a helyi közmédia egyik műsorában erősítette meg. Panda Ákosról a polgármester elmondta, hogy korábban bencés diák volt, s a Kanadából hazaérkező „szakembertől” azt várja a városvezető, hogy „a hiteles tájékoztatást képviselje”.

Lapunk még a GyőrPlusz-interjú előtt arról kérdezte Dézsi Csaba Andrást:

A polgármester nem válaszolt a kérdéseinkre, de részben feleletet kaptunk rájuk az idézett műsorból.

A megkeresésünkre nem válaszoló, önkormányzati tulajdonú Győr-Szol Zrt. kezében lévő, print hetilapot kiadó, valamint helyi rádiót és tévét, továbbá hírportált is működtető Győr+ Média Zrt. élén Dézsi városvezetői ciklusa alatt nem ez az első változás. A Győr+ Médiát a Borkai-korszakban vezető Endrődi Pétert a Dézsi győzelmét hozó, 2020. január 26-i időközi polgármester-választás után, március 1-jén Bobory Balázs váltotta a vezérigazgatói székben, aki alig több mint fél évig vezette a médiacéget. 2020. október 1-jén Knézy Jenő vette át tőle a vezérigazgatóságot. De a győri munkája mellett sportriporterként továbbra is aktív Knézy sem töltötte ki a ciklust: 2024 januárjában, a döntését egészségügyi okokkal indokolva távozott.

„Aki ismer engem, az tudja, hogy nagyon tudok lelkesedni feladatokért, és olyankor semmi sem számít, elmegyek a falig. Most viszont az élettől kaptam egy jelzést, mert olyan széles körű területen mozogtam és annyi feladatom volt, ami már az egészségem rovására mehet. Magyarul, sok volt ez már együtt, és a szervezetem jelzett, hogy muszáj lesz lassítani, ezt nem lehet tovább így csinálni” – indokolt akkor Knézy. Helyére a korábban polgármesteri főbiztosként tevékenykedő Adorján Andrea került.

Kerestük Adorján Andreát, de kérdéseinkre ő sem válaszolt. Így nem tudni, mi volt az oka a korábban a polgármester egyik legközelebbi munkatársaként dolgozó vezérigazgató távozásának. Panda Ákost viszont elérni sem tudtuk. Először az általa vezetett egyesület Facebook-oldalán keresztül próbáltunk üzenetben kapcsolatba lépni vele, ám nem reagált. Kinevezésének nyilvánosságra kerülése után pedig a Győr+ Média email címén tettük fel neki azt a kérdést, hogy mivel az általa vezetett egyesület a 2024-es választás előtt kampánytevékenységet folytatott, nem tartja-e ezt a kinevezése szempontjából etikailag összeférhetetlennek, illetve miként tudja így garantálni a közmédia esetén a jogszabályokban is előírt pártatlan, elfogulatlan tájékoztatást? Cikkünk megjelenéséig Panda Ákos sem reagált.

A szerző felvétele

A Győri Civilek Körének Egyesülete másik képviselője, Morvay László egyébként még közvetlenebbül kötődik a fideszes győri önkormányzathoz. Korábban kétszer is a Fidesz jelötjeként indult az önkormányzati választásokon Bácsa városrészben, illetve a gazdasági és tulajdonosi bizottság külső tagja. 2021 októberében önkormányzati megbízást kapott: 1,5 millió forintért ad tanácsokat a polgármesternek Győr kertvárosairól. A plakátok megjelenése után megkerestük Morvayt telefonon, illetve az önkormányzat honlapján talált email címén, de elhárította kérdéseinket, mondván: csak az egyesület elnöke nyilatkozhat, ám Panda Ákoshoz nem adott elérhetőséget. Most ismét próbálkoztunk, ám Morvay visszautasította, hogy elérhetőséget adjon Pandához, vagy továbbítsa neki a megkeresésünket.

Az önkormányzati médiavállalatot gyakran érte bírálat azért, mivel elsősorban a fideszes polgármestert és városvezetést népszerűsíti, míg az ellenzék és a civilek nemigen kaptak ott helyet a szerepléseik és a támogatottságuk arányában.

A Fidesz a kampányok idején lejárató újságokkal szórja tele a várost. Mikor a pénzügyi bizottság ülését megakadályoztam, a GyőrPlusz egy teljes oldalt szánt a lejáratásomra

nyilatkozta a Pintér Bence csapatában induló Pollreisz Balázs szocialista önkormányzati képviselő, aki szerint a győri közmédia nem volt hajlandó őt megszólaltatni. „Egy ideje már a közgyűléseken a GyőrPlusz tudósítójának be szoktam mutatkozni, mert a nevemet sem tüntetik fel a tudósításaikban, miközben én vagyok a legtöbbet hozzászóló képviselő” – állította Pollreisz.

Egy másik ellenzéki képviselő, a helyi közmédiában egyszer-kétszer helyet kapó Balla Jenő is azt mondta: nem volt könnyű megjelennie ott. „Sokszor felhívtam őket hivatkozva arra, hogy képviselő vagyok, a GyőrPlusz pedig egy önkormányzati tulajdonú médiavállalat. Innentől kezdve nekem jogom van azon keresztül tájékoztatni az embereket a tevékenységemről” – fogalmazott Balla, hozzátéve: „nem felkérnek a nyilatkozatra, hanem kilobbizom, hogy nyilatkozhassak.”

A megválasztott polgármester átalakításokat tervez a győri közmédiában. Mint a 24.hu-nak adott interjújában elmondta,

szeretném megnézni, mi történik akkor, ha ez a szerkesztőség szabadon működik – úgy, hogy nincs kézivezérlés, felülről jövő nyomás, nem mondják meg, mi lehet az újságban vagy az adásban, és mi nem, kit hívhatnak meg és kit nem. Egy önkormányzati médiának vannak közszolgálati feladatai, ezt a GyőrPlusz nem látta el teljes körűen az elmúlt években. Elvárom, hogy ez jövőben ne így legyen.

Adrián Zoltán / 24.hu – Pintér Bence

Az új városvezető konkrétumokat is említett: „Úgy látom, nincs értelme hetilapot csinálni, átalakítanám a nyomtatott GyőrPluszt havilappá. Úgy tudom, a GyőrPlusz szerkesztősége is így akarta volna, csak nem engedték nekik. A tévénél jogos kérdés, hányan nézik, mennyibe kerül, van-e értelme fenntartani? Az viszont szerintem jó dolog, hogy van egy helyi rádió, de az eddiginél szabadabb működés sokat fog segíteni abban, hogy többen hallgassák” – állította Pintér Bence, aki nem szeretné, „hogy továbbra is arról szóljon a GyőrPlusz, hogy egy hónap alatt a negyvenharmadik fotót is felrakják a hatalmon lévő politikusról, mert Győr pont ezt szavazta le.”

Az önkormányzati média működésével kapcsolatos visszásságok lapunk Dézsi Csaba Andrással készített, 2021 áprilisi interjújában is szóba kerültek. Azt kérdeztük tőle: miért vetette le a GyőrPlusz Rádió honlapjáról azt az interjúját, amelyben Jenei Zoltán országos kórházfőigazgató kijelentését úgy kommentálta: „égbekiáltó baromság”.

Kizárólag azért kértem, hogy vegyék le a beszélgetést, mert nem akartam, hogy az ellenzék a saját hangommal kampánycélokra használja fel a szavaimat

– felelte akkor Dézsi. Csakhogy onnantól kezdve nem kerültek fel többé a rádió honlapjára friss interjúk hanganyagai. Pintér Bence ez ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hivatal vizsgálatát kérte, amely megállapította: a köznek joga van hallani a hanganyagot, tehát, ha valaki azt közérdekű adatigénylésben kikéri, akkor ki kell adni.