Elvették a mobilt az iskolában? Hogy zajlik a telefonok kitiltása a gyakorlatban? – írják meg nekünk tapasztalataikat!

Várjuk olvasóink beszámolóit az info@24.hu címre, arról, hogyan valósul meg az iskolai mobiltiltás az új tanévben.

Az új tanévben a tanulókat érintő legfontosabb változás a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozása lesz, az intézkedéstől azt várják, hogy ösztönzőleg hat az intézményekben a tanulási eredményre és a diákok egymás közötti, társas kapcsolatainak kialakítására – mondta pénteken Maruzsa Zoltán. Az államtitkár jelezte: a gyakorlatban az iskolák házirendje szabályozza majd, milyen módon gyűjtik be, hol tárolják és a tanítási nap végén hogyan adják vissza a készülékeket a diákoknak, a végrehajtás területén a kormányzat nagy mozgásteret adott az iskolák vezetőségének.

A nagy mozgástérre vonatkozó állítással valószínűleg vitatkozna a budapesti Madách Imre Gimnázium menesztett igazgatója, Mészáros Csaba, akit azért mentettek fel, mert már a tanévkezdés előtt jelezte, náluk nem veszik el tanítás előtt a gyerekektől a telefonokat. Mészáros leváltása miatt hétfő reggel a Madách gimnázium, késő délután pedig a Belügyminisztérium előtt tüntetnek a felháborodott diákok, szülők.

Az iskolai mobilhasználat korlátozásáról szóló kormányrendelet augusztus 8-án jelent meg, a Magyar Közlönyben. A rendelet értelmében a „használatban korlátozott tárgyat” ugyan be lehet vinni az intézmény területére, ám azt a tanítási nap kezdetén, a házirendben meghatározottak szerint, le kell adni és csak a tanítási nap végén kaphatja vissza a tanuló. A rendelet engedélyez kivételeket is, így az okostelefonok és más okoseszközök továbbra is használhatók, ha azt az igazgató egészségügyi célból vagy a pedagógus oktatási célból, az általa meghatározott időszakra, engedélyezi.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormány miért tartja szükségesnek a szabályozást, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, úgy fogalmazott: „az új szabályozás célja (…) a gyermekek védelme, jó iskolai teljesítményük feltételeinek biztosítása (…), mára ugyanis világossá vált, hogy, a kezdeti, optimista várakozásokkal ellentétben, nem az okoseszközök tanórai használatától javulnak a diákok digitális képességei”.

A tanévkezdés előtt szerettünk volna több információt megtudni a tiltás gyakorlati megvalósításáról a Belügyminisztériumtól, a tárca pedig, a lapunknak küldött tájékoztatásában, azt írta:

A kormány éppen azért nem szabályozta központilag, egységesen a vonatkozó kormányrendelet végrehajtásának minden apró részletét, hogy az egyedi, intézményenként eltérő házirendekben az iskolák a helyi sajátosságoknak megfelelően alakíthassák ki az új eljárás rendjét.

Egyúttal jelezték, az intézmények házirendjében foglaltak ellenőrzése az igazgató felelőssége, ahogy az is, hogy a házirendben rögzítsék, hogy a használatukban korlátozott okoseszközöket a tanítás előtt hogyan gyűjtik össze, hol tárolják és hogyan adják vissza a tanulóknak.

Az okoseszközök tanórai, pedagógiai célú használatát pedig a pedagógus engedélyezi a tanulmányi rendszerben, értelemszerűen a saját óráján; amennyiben minden órán használják, akkor egész évre tanóránként, ha eseti jelleggel, akkor az adott tanórák esetén, de minden esetben rögzíteni kell, hogy mit és milyen céllal fognak használni

– írták.

A tárca, lapunknak, megerősítette azt is, hogy a pedagógusok által engedélyezett eszközhasználatot nem kell már másnak jóváhagynia, de „illeszkednie kell az intézmény pedagógiai programjában foglaltakhoz, az ott definiált pedagógiai célokhoz”. Hozzátették, hogy mivel a szünetben nem folyik pedagógiai munka,

a szünetekre a mobiltelefon használatát a pedagógus nem engedélyezheti.

Amennyiben egy diák a házirendben foglaltakat megsérti, akkor az eddigi módokon lehet eljárni, amikor valaki a házirendet megszegte, végső soron, ismétlődő szabályszegés esetében, fegyelmi eljárás is kezdeményezhető – közölte a BM.

A 24.hu ezúttal is szeretne a lehető legtöbb közvetlen tapasztalat, információ birtokában beszámolni arról, hogy a különböző iskolákban, a különböző településeken miként valósul meg a mobiltelefonok iskolai kitiltása a gyakorlatban, ezért kérjük az olvasóinkat, tanulókat, szülőket, tanárokat, írják meg tapasztalataikat az iskolakezdésről.

Elvették a telefonokat a gyerekektől? Miként oldják meg a készülékek tárolását napközben? Hogyan történik a telefonok visszaadása? Vannak tanórák, amelyeken használhatják a mobilokat a gyerekek? Ha igen, hogyan kapják meg őket ilyenkor? – ilyen és ehhez hasonló kérdésekkel kapcsolatban várjuk olvasóink tapasztalatait a tanévkezdés napján és a következő napokban is.

Kérjük, hogy az info@24.hu-ra, Iskolai mobilhasználat tárggyal küldjék el nekünk tapasztalataikat!