Két tinédzsert gázolt halálra a vonat az utóbbi négy napban

Idén már tizenöten haltak meg vasúti átjárókban.

Hétfőn kora reggel halálra gázolt egy 16 éves fiatalt az Ócsáról Kőbánya-Kispestre közlekedő vonat Gyálon. A tinédzser – a Máv-csoport közleménye szerint – „a telefonját nyomkodta és zenét hallgatott, ezért nem figyelt a veszélyre”, amikor egy labirintkorláttal ellátott vasúti átjáróban próbált átkelni. Ekkor csapta el őt a vonat.

Pénteken egy 14 éves lány szaladt át a tilos jelzés ellenére az érkező vonat előtt, az ő életét szintén nem lehetett megmenteni. A vasúttársaság mindössze annyit tehetett, hogy részvétét fejezte ki a balesetekben elhunyt fiatalok családjainak.

A MÁV az elmúlt napok tragikus balesetei miatt nyomatékosan kéri a szülőket és a pedagógusokat, hogy minden lehetséges eszközzel hívják fel a fiatalok figyelmét a vasúti közlekedés veszélyeire – áll a MÁV-csoport hétfői közleményében. Ebben rámutattak arra is, hogy a minden esetben vétlen mozdonyvezetők súlyos traumát élnek át a balesetek során, különösen akkor, ha fiatalt gázolnak halálra. Tájékoztatásuk szerint

az idén a MÁV hálózatán már ötvenhat baleset történt vasúti átjáróban, amelyek során tizenöten vesztették életüket.

A közleményben idézik Molnár Péter mozdonyvezetőt, aki pályafutása ideje alatt már nyolc alkalommal gázolt, és a balesetek oka minden esetben a közlekedők figyelmetlensége volt. A mozdonyvezető szerint ilyenkor a vonatok nem tudnak megállni. Mivel a vonat féktávolsága több száz méter, a szerelvények hirtelen megállítása esélytelen.