Belföld

Szenvednek a növények a szárazságtól

Komka Péter / MTI
Aszállyal sújtott napraforgó tábla Vámosgyörk közelében 2024. augusztus 13-án.
Komka Péter / MTI
Aszállyal sújtott napraforgó tábla Vámosgyörk közelében 2024. augusztus 13-án.

A nyári növények országszerte szenvednek a szárazságtól, a hosszú hétvégén érkező csapadék azonban csak kevés helyen enyhíti számottevően az aszályt, a forróság is csak lassan és kis mértékben enyhül – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták, a mögöttünk álló egy hétben egyre melegebb, nagyrészt száraz volt az idő. A Dunántúlon, illetve helyenként a Duna-Tisza közén és a keleti határ mentén záporok, zivatarok előfordultak, az előbbi országrész északi tájain összességében többfelé 5-20 millimétert mértek, míg máshol jellemzően 10 milliméternél is kevesebb hullott. A Tiszántúl jelentős része és az Északi-középhegység térsége ugyanakkor teljesen szárazon maradt.

A sokéves átlaghoz képest 20-60 milliméterrel kevesebb csapadék hullott. 

A felső talajréteg az ország középső tájain, a talaj felső egy méteres rétege az ország túlnyomó részén kritikusan száraz, nagyfokú vagy súlyos aszály tapasztalható az ország túlnyomó részén, a Dunántúl nyugati tájai és az északkeleti országrész kivételével.

A vegetáció bő két héttel előrébb jár a fejlődésben a szokásosnál, amihez a szántóföldi kultúráknál még az aszály is hozzátesz a kényszerérés miatt. A napraforgó- és a kukoricaállományok egyre nagyobb arányban a növényszáradás fázisába léptek. Az elemzés szerint a 2022-es rendkívüli aszálynál jobb a helyzet, de az ideálistól nagyon messze vannak az állományok.

A legfrissebb, július végére vonatkozó, a felszín zöldességét mutató vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően még magas, de egyre csökken. Az erdők kivételével a természetes vegetáció gyors ütemben veszít zöld tömegéből, és szántóföldi növények is száradni kezdtek. A természetes száradást a nagyrészt száraz időjárás tovább gyorsította.

Az előrejelzés szerint a hét végéig marad a forróság, hétfőtől is csak kismértékű enyhülésre van kilátás, ugyanakkor záporok, zivatarok frissíthetik fel átmenetileg a levegőt. Az aszály várhatóan a jövő hét első napjaiban mérséklődik átmenetileg.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik