Elítéli az algériai nagykövetség Rétvári Bence nyilatkozatát

Rétvári arról beszélt, hogy egy spanyolországi gyilkosság elkövetője algériai migráns.

Jegyzékben tiltakozott a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának nyilatkozata miatt a budapesti algériai nagykövetség.

Az MTI-hez eljuttatott jegyzékben a külképviselet azt kifogásolja, hogy az államtitkár szombati nyilatkozatában

szelektív és megkülönböztető módon emelte ki, hogy egy spanyolországi gyilkosság elkövetője algériai migráns.

A nagykövetség szerint Rétvári azt állította, hogy algériai migránsokat vádolnak azzal, hogy megkéseltek és lefejeztek egy spanyol állampolgárt Valenciában, miközben más országokban elkövetett bűncselekményeknél nem emeli ki a feltételezett elkövetők állampolgárságát.

A nagykövetség ezen túl azt is az államtitkár szemére veti, hogy a közösségi médiában terjedő meg nem erősített információkat és hazugságokat terjeszt, mert

a valenciai rendőrség szerint a brutális gyilkosság feltételezett elkövetője büntetett előéletű spanyol állampolgár és nem algériai.

A hétfői keltezésű levélben a budapesti algériai nagykövetség visszautasítja, hogy az országot politikai célokra, a magyar kormány migrációs politikájának igazolására és a Magyarországgal szemben az uniós politikák megsértése miatt bevezetett intézkedések megkérdőjelezésére használják fel. A nagykövetség lépéseket követel az alaptalan vádaskodások korrigálása érdekében.