Belföld europoli

Sok milliárdos fizetési felszólítást kapott az Orbán-kormány

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

A múlt héten levelet és fizetési felszólítást küldött az Európai Bizottság az Orbán-kormánynak, amelyben az Európai Unió Bírósága ítéleteinek végrehajtásáról kér tájékozatatást, illetve arra szólít fel, hogy az ezzel összefüggő menekültügyi pénzbírságot 45 napon belül meg kell fizetni – írja a Népszava Christian Wiegand bizottsági szóvivő tájékoztatására hivatkozva.

A kormány teljes jelenlegi tartozása több mint 240 millió euró, vagyis meghaladja a 93 milliárd forintot, ami mindennap csaknem 400 millió forinttal nő.

Az ügy közvetlen előzménye, hogy az EU Bírósága június 13-án pénzbírságot szabott ki Magyarországra, mivel a kormány a mai napig nem teljesítette a bírói testület 2020. december 17-ikén hozott ítéletét. Ez a régebbi ítélet azt állapította meg, hogy a magyar menekültügyi szabályok több tekintetben összeegyeztethetetlenek az uniós joggal. A bírák elsősorban azt kifogásolták, hogy

  • Magyarország korlátozza a menedékjogi eljáráshoz való hozzáférést,
  • nem tartja tiszteletben a menedékkérők jogorvoslathoz való jogát sem,
  • valamint a magyar hatóságok jogellenesen tartottak fogva menedékkérőket a tranzitzónákban.

A kormány a 2020-as bírósági ítéletre válaszul bezárta a tranzitzónákat, ahol a magyar hatóságok – jogvédő szervezetek szerint – nem egyszer menedékkérőket éheztettek, de az ítélet nagy részét azonban azóta sem hajlandó végrehajtani. Ez eredményezte azt, hogy az Európai Bizottság 2022 februárjában újabb keresetet nyújtott be, melyben azt kérte az EU bírói testületétől, hogy állapítson meg átalányösszeget és napi pénzbírságot a verdikt figyelmen kívül hagyása miatt. Az idén júniusban megszületett jogerős ítélet alapján az átalány 200 millió, a napi bírság egymillió euró. Az óra ketyeg, a tartozás mindennap egymillió euróval nő.

A múlt héten kelt bizottsági levél egyelőre csak az átalány befizetésére szólítja fel a magyarországi hatóságokat 45 napos határidővel. Ha ezt elmulasztják, akkor az Európai Bizottság újabb felszólítást küld, de már csak 15 napot adva a teljesítésre. Amennyiben a pénz ezután sem érkezik meg a megfelelő szűmlára, az uniós testület megkezdi a kamatokkal növelt összeg fokozatos behajtását a Magyarországnak járó közösségi támogatásokból.

Megkaptuk a bíróság ítéletét és megvizsgáljuk az ítélet jelentős részének való megfelelés módját és eszközeit, a fizetési kötelezettségen kívül. Ez a munka folyamatban van

– idézte a lap Bóka János európai uniós ügyekért felelős minisztert, aki két héttel korábban Brüsszelben válaszolt a lapnak az ügyet firtató kérdésre

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik