Belföld

Pokorni Zoltán: Orbán Viktor nélkül nem lenne Fidesz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Még időben jelezte a Fidesz vezetőinek, nem akar főpolgármester-jelölt lenni.

Pokorni Zoltán a Telexnek azt mondja, nem szereti, ha őt az „emberarcú fideszesek” közé sorolják, mert ezek szerint lennének párttársai között, akik nem emberarcúak. Ezt tisztességtelennek tartja. Hegyvidék leköszönő polgármestere megunta a politizálást. Orbán Viktor nem örült a döntésének, úgy vélte, ha indul, akkor a XII. kerületben biztosra vehető a Fidesz győzelme, de nem próbálta marasztalni.

Évtizedes trendnek tartja, hogy a Fidesz támogatottsága csökken a kerületben, ahol sok a diplomás, magas kvalitású, magas szociológiai státuszú polgár. Éppen azért nem bírálja hangosan a Fidesz háború-béke-kampányát, mert nagy a különbség a Hegyvidék és egy falusias országrész szociológiai összetétele között, márpedig kampányt két szólamban nem lehet csinálni. Azt gondolja,

abban lehet igazság, hogy ez a kampány feltehetően kevésbé jött be a hegyvidéki választóknak.

Az interjúban szóba kerül hivatali utódja, Kovács Gergely, az őt nagyapja miatt személyesen is érintő Turul-ügy, Tiborcz István építkezése, illetve az is, hogy időben jelezte a Fidesz vezetőinek, nem akar főpolgármester-jelölt lenni. Nincsenek politikai ambíciói. Azon még sose gondolkodott, hogy kilépne a Fideszből, amelynek volt elnöke, alelnöke, frakcióvezetője, minisztere.

Valószínűleg sosem volt olyan pillanat az életemben, hogy mindennel egyetértettem volna, amit a Fidesz mond. Talán ez már így is marad. Az alapvető kérdések többségében viszont egyet kell érteni ahhoz, hogy egy csoporthoz tartozónak gondoljuk magunkat. De biztos, hogy mást gondolok egy csomó apróságról, lényeges vagy kevésbé lényeges kérdésről, mint a velem egy csapatban dolgozók. Azt szeretném, hogy sose térjen vissza az, hogy mindig mindennel egyet kell érteni.

Szerinte

nem lenne Fidesz Orbán Viktor nélkül.

Olyanok lehetnek, akik pártelnökként is megállnák a helyüket, de az már egy teljesen más Fideszt jelentene, mint az Orbán Viktor által vezetett.

Ez a Fidesz már Orbán Viktor munkamódszeréhez, személyiségéhez, politikai rutinjához alakult.

Szerinte Orbán Viktor elég jól állja a sarat, noha a kormányon töltött évek duplán számítanak. Volt módja közelről látni, napi hány órát dolgozik, hány ügyet visz, mi mindent kell fejben tartania.

Csodálatra méltó, ha valaki ezt így bírja.

Úgy véli, a politikai elit visszafogottabb lett, az elmúlt években a sikerét politikai kapcsolatainak köszönhető gazdasági elit urizálása vált inkább szembeötlővé.

Az oktatásügy nagy problémájának tartja, hogy 2013-ban az állam átvette az önkormányzatoktól az iskolák fenntartását.

Több mint 15 ezer ingatlanban van oktatási tevékenység. Már az újabb és újabb gondokat szül, ha ezeket egységesen akarjuk irányítani.

Szerinte elég lett volna a kistelepülések intézményfenntartási problémáira fókuszálni, ám a vitában alulmaradt. Egyelőre csak óraadóként tér vissza a Toldy Ferenc Gimnáziumba, és talán tanácsot is ad valamelyik kormányzati szervnek, de ezt még ő sem látja tisztán. A Telexnek Pokorni Zoltán azért adott interjút, mert Kovács Gergely

megválasztott polgármester nem a feladatára koncentrál, hanem lábra megy, ahogy a fociban mondják. (…) Meg is üzente, hogy kiket fog kirúgni. Azért ülünk most itt, hogy ezt elmondjam.

Arról akarta biztosítani kollégáit, hogy minden lehetséges módon, jogi eszközökkel igyekeznek őket megvédeni, ha munkajogilag vagy a korábbi munkájuk miatt retorzió éri őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik