Belföld

Sulyok Tamás: a kegyelmezés jogára kiegészítő jogkörként tekintek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Egy hete számoltunk be arról a fejleményről, hogy a 2024-es év első felében egyetlen kegyelmi kérvényt sem bírált el a Sándor-palota, hasonlóra a rendszerváltás óta eltelt időben még nem volt példa. A dolog leginkább azért érdekes, mert épp egy kegyelmi kérvényhez kapcsolódik az elmúlt évek legnagyobb belpolitikai botránya: Ferenc pápa tavalyi magyarországi látogatása alkalmával Novák Katalin államfői kegyelemben részesítette K. Endrét, a bicskei gyermekotthon egykori igazgató helyettesét, aki falazott az intézmény pedofil vezetőjének. Novák Katalin idén februárban belebukott az ügybe, lemondása után néhány hétig Kövér László volt az ügyvvő, míg meg nem választották márciusban Suylok Tamást köztársasági elnöknek.

Írtuk, hogy az elmúlt évek adatai alapján mostanra százával állhatnak a kegyelmi kérvények Sulyok asztalán, de ő láthatóan nem foglalkozik velük. Hiszen nem arról van szó, hogy senki nem kap kegyelmet, hanem arról, hogy nem foglalkoznak a kérvényekkel, döntési helyzetekig sem jutnak el a beadványok. Mindezt most Sulyok is megerősítette, igaz csak közvetve. A hvg szúrta ki, hogy az államfő közzétett egy videót a Facebook-oldalán, amihez a következő szöveget csatolta:

Köztársasági elnökként élhetek az egyéni kegyelmezés jogával. Viszont nyomatékosan hangsúlyozom,hogy erre a jogkörre úgy tekintek, mint kiegészítő és kivételes hatáskörre, amely semmiképpen sem irányulhat a bíróság döntésének felülbírálatára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik