Közélet

Százával állhatnak a kegyelmi kérvények az államfő asztalán, de Sulyok Tamás nem foglalkozik velük

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A 2024-es év első felében egyetlen kegyelmi kérvényt sem bírált el a hivatalt ellátó két köztársasági elnök, Novák Katalin és Sulyok Tamás (illetve a köztes időben a teendőket vivő Kövér László) – írta meg a hvg az igazságügyi tárca második negyedéves statisztikája alapján.

Senki nem kapott idén államfői kegyelmet, de közben senki kérvényét nem utasította el a Sándor-palota, a jelek szerint egyszerűen nem foglalkoznak ezekkel az ügyekkel. Novák Katalin az év első másfél hónapjában töltötte be a hivatalt, és bukott bele épp egy kegyelmi botrányba: tavaly Ferenc pápa látogatása alkalmával adott kegyelmet K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki aktívan segített eltusolni az intézmény vezetőjének pedofil bűncselekményeit, melyeket az otthonban lakó gyerekek kárára követett el.

A kegyelmi botrány megrengette a kormánypártokat, valószínűleg ennek is köszönhető, hogy Sulyok Tamás hivatalba lépése óta a Sándor Palota következetesen nem foglalkozik kegyelmi kérvényekkel. Pontos adatok nem állnak rendelkezése azzal kapcsolatban, hogy hány ilyen lehet függőben, az azonban irányadó lehet, hogy tavaly ilyenkor fél év alatt, időarányosan 203 kegyelmi döntést is elbíráltak, így nem elképzelhetetlen, hogy most is százával tornyosulnak a kérvények a köztársasági elnök asztalán. A lap megjegyzi azt is, hogy az elmúlt húsz évben átlagban 800 kérvényről döntöttek évente, a csúcsot jelentő 2007-es évben például nem kevesebb mint 1378-ról. De az is beszédes, hogy 1990 óta még egyszer sem fordult elő, hogy egy teljes fél éven át szüneteljen a kegyelmezés.

Az év második felétől pedig életbe lépnek a kegyelmi botrány után meghozott rendelkezések, amelyek értelmében nemcsak szűkül a kegyelmi jogkör, de megszűnik az igazságügyi tárca előkészítő és kontroll szerepe is. Ez utóbbi okozta idén februárban Varga Judit vesztét.

A kegyelmi üggyel és az azt követő kormányzati reakciókkal és történésekkel lapunk is részletesen foglalkozott. K. Endrével kapcsolatban a legújabb hír, hogy el kell hagyni posztját a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola igazgatójának, Bárányos János (aki egyben fideszes országgyűlési képviselő is), mert korábban nem tett semmit az ellen, hogy a pedofilsegítő tornatanárként dolgozhasson az iskolájában.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik