Belföld

17 helyszínen helyeztek ki új traffipaxokat Budapesten, heteken belül élesednek is

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely főpolgármester a tavalyi Árpád hídi halálos balesetet követően jelentette be, hogy 45 új sebességmérő kamera lesz Budapest útjain. Ugyan ebből a gyakorlatban még nem sok minden látszik, a szerda késő esti újabb tragédiát követően a főpolgármester a Facebookon tudatta: zajlik az állandóan működő sebességmérő kamerák telepítése.

Mint írta, az üzemeltetési költségek csökkentése érdekében az eredetileg tervezett 45 darab, egy-egy sáv mérésére alkalmas kamera helyett 26 darab olyan modernebb sebességmérő kamera telepítésére került sor, amelyek összesen 46 sáv forgalmát képesek figyelni.

A rendőrséggel folyamatosan egyeztetve, a balesetveszély mértékét és a rendelkezésre álló infrastruktúra (konzol, áramellátás, optikai kábel) adottságait figyelembe véve választották ki a telepítés helyszíneit az önkormányzat munkatársai. A sebességmérő kamerákat a mérésügyi hatóság (egy új hitelesítő eszköz beszerzését követően) hitelesítette. Ezt követően helyezték üzembe a kamerákat, amelyek a rendőrségi KAFIR rendszer tesztkörnyezetében jelenleg is működnek

– közölte Karácsony.

A főpolgármester bejelentette, a sikeres tesztüzemet és a fixen telepített sebességmérő kamerákat jelző közúti jelzőtáblák kiszerelését követően a következő hetekben kerül sor arra, hogy éles üzemben immár bírságolja is a rendőrség a szabályszegő gépjárművek üzemben tartóit. A bírságbevétel a rendőrség bevételét képezi, az üzemeltetés költségei a Fővárosi Önkormányzatot terhelik.

Az új kamerákról egy térképet is közzétettek, összesen 17 helyszínen mérik majd újonnan az autókat 26 kamerával,  46 sávon:

„A sebességmérő kamerák a közlekedésbiztonság szempontjából igen jelentős szerepet játszanak, azonban sajnálatos módon a tegnapi, az Árpád hídon bekövetkezett tragédiát a forgalommal szemben közlekedő gépjármű vezetője okozta. Az ilyen rendkívüli esetekben a sebességmérő kamerák sem nyújtanak védelmet” – fogalmazott Karácsony.

A politikus jelezte egyúttal, a tavalyi év folyamán próbaként a Váci úton, a Duna Plaza mellett a korábban eltérő műszaki megoldással kihelyezett, majd megrongált sebességmérő kamerák kiváltása történt meg. Az új eszközök már egy korábban kiépített infrastruktúrára épültek rá, és azóta is élesben üzemelnek.

Kapcsolódó
Egy éve történt az Árpád hídi gázolás: vádemelés nincs, a kerékpáros halálát okozó Mercedes-sofőr szabadon járhat Budapesten
A RACE-001 rendszámú feltuningolt Mercedes sofőrje egy 26 éves kerékpárost gázolt halálra. miközben egy spontán kialakult versenyben vett részt két BMW-vel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik