Belföld

Az Európai Tanács főtitkára is ott volt a szerdai kormányülésen a Karmelitában

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/

Thérese Blanchet, az európai uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács főtitkára is részt vett a szerda délelőtti kormányülésen a Karmelitában, írja. Ez az első magyar kormányülés, mióta Magyarország átvette az Európai Unió soros elnökségét július elsején.

A főtitkár és a kormány tagjai a közös munkaülésen áttekintették a magyar elnökségi célkitűzéseket, egyeztettek az elvégzendő feladatokról és azok ütemezéséről – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel. Ennél több információt eddig még nem adott ki a miniszterelnökség az ülésről. Ha többet megtudunk a tárgyalásról, frissítjük cikkünket.

A magyar EU-s soros elnökség hétfői kezdetével Orbán első hivatalos útja Kijevbe vezetett kedden, ahol a miniszterelnök hangnemet váltott az Ukrajnával kapcsolatos álláspontját érintően, és tárgyalt Volodimir Zelenszkij elnökkel. A magyar miniszterelnök határidőhöz kötött tűzszünet megfontolását kérte, az ukrán elnök beszámolója szerint megegyeztek abban is, hogy kidolgoznak egy kétoldalú megállapodást, amely „megoldja a két ország közötti vitás kérdéseket”.

Az Európai Tanács vezetője egyébként Charles Michel elnök, nem pedig Blanchet főtitkár, akinek fő feladata a Tanács munkájának segítése és a Főtitkárság irányítása, és akit a tagok közösen neveznek ki.

Orbán a magyar soros elnökség kezdete előtti napokban az európai fővárosok közt kifejezetten sokat utazott, tárgyalt Olaf Scholz német kancellárral Berlinben, Giorgia Meloni olasz miniszterelnökkel Rómában, majd Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel is az Elysée-palotában Párizsban.

Kapcsolódó
Orbán épp most próbálja meg elfoglalni Európát
Az új pártcsalád és a kijevi látogatás nem az Európai Parlamentet, hanem a nagyobb uniós befolyást és az Európai Tanács elfoglalását célozza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik