Nagyvilág

Orbán a magyar EU-elnökségről fog tárgyalni Macronnal Párizsban

Dursun Aydemir / Anadolu via AFP
Dursun Aydemir / Anadolu via AFP
A magyar miniszterelnök az EU-elnökség július elsejei kezdete előtt kifejezetten sokat utazik az európai fővárosok közt.

Orbán Viktor kedden, római tárgyalásai befejeztével Párizsba utazik tovább, ahol szerdán megbeszélést folytat Emmanuel Macron francia köztársasági elnökkel az Elysée-palotában – írta szűkszavú közleményben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A két vezető a július elsején induló hat hónapos magyar EU-elnökség célkitűzéseit tekinti át. A francia államfő hivatalának honlapján közzétett információk szerint a tárgyalás szerdán 13 órakor kezdődik.

Orbán az olasz fővárosban Giorgia Meloni miniszterelnökkel találkozott, ahol a témáik között szerepelt az orosz-ukrán háború és Magyarország uniós elnökségi programja is. „Megtárgyaltuk az ukrajnai konfliktust, és álláspontjaink nem mindig egyformák, de nagyra értékelem a magyar álláspontot az EU-ban és a NATO-ban, amely lehetővé teszi a szövetségesek számára, hogy fontos döntéseket hozzanak akkor is, ha nem értenek egyet” – mondta Meloni közös sajtótájékoztatójukon.

A magyar miniszterelnök az EU-elnökség kezdete előtt kifejezetten sokat utazik az európai fővárosok közt, múlt hét pénteken még Olaf Scholz német kancellárral tárgyalt Berlinben. Orbán beszámolója szerint a megbeszélés két témája az európai ügyek és a német-magyar kétoldalú kapcsolatok voltak. „A német-magyar kapcsolatok szilárd alapját a gazdasági együttműködés adja” – mondta a találkozó után.

Nemrég Giorgia Meloni, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) populista frakció vezetője nemet mondott Brüsszelben Orbán Viktor miniszterelnök azon kérésére, hogy csatlakozhasson a Fidesz az ECR képviselőcsoportjához. Az olasz sajtó szerint Meloni úgy vélte, a Fidesz csatlakozásából több hátránya származna, mint előnye.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik