Belföld

Nem hagyja annyiban a Fidesz az olasz antifasiszta EP-képviselőnő szabadon bocsátását

Attila KISBENEDEK / AFP
Attila KISBENEDEK / AFP
Felszólítják az Európai Parlamentet, hogy vonja vissza a korábban Magyarországon bebörtönzött Ilaria Salis mentelmi jogát, amint a magyar bíróság ezt kéri.

Bízunk benne, hogy az Európai Parlament, amikor a budapesti bíróság kezdeményezi, felfüggeszti Ilaria Salis mentelmi jogát, és így nem tud majd kibújni az igazságszolgáltatás alól

– ismertette álláspontját a Fidesz-KDNP EP-képviselője, Győri Enikő szerdán a magyar kormánypárt európai parlamenti képviselőcsoportjának az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint.

Az olasz antifasiszta tanárnő, Ilaria Salis előzetes letartóztatását még tavaly február 14-én rendelte el a bíróság. Nevét a nyilvánosság leginkább onnan ismerheti, hogy a magyar hatóságok vádja szerint a szervezője és aktív résztvevője volt 2023 februárjában Budapesten elkövetett antifasiszta támadásoknak a neonáci „Kitörés napja” idején. A vád szerint az aktivista társaival több embert megtámadt az utcán, és súlyosan bántalmazott. Miután letartóztatták, Magyarországon tartották fogva, ami az elmúlt hónapokban az olasz belpolitikában is forró téma lett.

Az olasz közvélemény rossz szemmel nézte a fogvatartás körülményeit, beleértve azt, hogy Salist vezetőszáron, megbilincselt kezekkel és lábakkal vezették a bíróság elé. Míg Magyarországon ezek a gyakorlatok bevettnek számítanak, Olaszországban nem, ezzel magyarázható a felháborodás.

A 38 éves olasz állampolgárságú nőt az idén a júniusi európai parlamenti választásokon az olasz Zöldek és a Baloldal Szövetsége (AVS) pártkoalíció színeiben listavezetőként európai parlamenti képviselőnek választották.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának közleményében Győri Enikőt idézve azt írták, hogy a képviselőcsoport tiszteletben tartja az olasz emberek döntését. Elítélő véleményüknek adtak hangot ugyanakkor, mert szerintük az olasz Zöld-Baloldali Szövetség eleve azzal a céllal indította Salist az EP-választásokon, hogy a frissen szerzett mentelmi joga mögé bújva mentesülhessen a másfél évvel ezelőtt elkövetett tetteinek következményei alól.

„A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy ilyen visszaélés a parlamenti mentelmi joggal ne történhessen a jövőben. Az Európai Parlament nem lehet bűnözők menedéke, hívják őket Eva Kailinak, Marc Tarabellanak vagy Ilaria Salisnak” – fogalmazott a közlemény.

Salis ügyében  Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, Orbán Viktorral is tárgyalt, márciusban azonban a magyar hatóságok úgy döntöttek, hogy Magyarországon marad börtönben az aktivista. A megoldást végül az jelentette, hogy egyrészt családja letette érte a 16 millió forintos óvadékot, másrészt az olasz zöldpárt listavezetőként indította el az európai parlamenti választáson, ahol aztán mandátumot is szerzett, így fel kell függeszteni az ellene folyó eljárást.

Ilaria Salis szabadlábra helyezését, májusban rendelte el a bíróság, ám az országot továbbra sem hagyhatta el. A választások után kevesebb, mint egy héttel aztán a magyar rendőrség illetékesei eltávolították lábáról az elektromos nyomkövetőt, vagyis szabadon távozhatott az országból.

A történetnek ezzel azonban nincs vége, mivel néhány órával a szabadulás után a Fővárosi Törvényszék közölte, hogy az Európai Parlamentnél indítványozzák Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését. Erre a pillanatra vár a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja.

Salis korábban – még a börtönből EP-képviselőjelöltként – az igazságtalanság áldozatának nevezte magát:

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik